Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkrar vi nu inte viktig lokal livsmedelsproduktion, får det stora konsekvenser för kommande generationer, menar skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Säkrar vi nu inte viktig lokal livsmedelsproduktion, får det stora konsekvenser för kommande generationer, menar skribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Åkermark, vyer och sunt förnuft

Mat krävs som bekant för överlevnad och den odlas inte i köpcentrum.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommunfullmäktige i Halmstad fattar snart beslut om en ny översiktsplan. Säkrar vi nu inte viktig lokal livsmedelsproduktion, får det stora konsekvenser för kommande generationer.

Klimatlarm, ökade kostnader och global sårbarhet gör det tydligt att vi måste vara rädda om marken andra tidigare sparat till oss. Efter rådande katastrof i världen är det tydligt att vi måste optimera Sveriges självförsörjning. Europas bästa åkermark, ”kornboden” i Ukraina, är på väg att stänga, vilket betyder att vi måste odla all mark vi har tillgång till själva. Mat krävs som bekant för överlevnad och den odlas inte i köpcentrum.

Politikerna menar även att våra livsmedel skall vara närodlade, men vill bebygga åkrarna man odlar på. Hur går det ihop? Jordbruk och därmed livsmedelsproduktion är dessutom det som möjliggör det öppna landskapet vi gärna lyfter fram som ett signum för Halmstad som turiststad. Utan jordbruk finns inget öppet landskap kvar. Nu måste vi därför ta förslagen om andra alternativ för byggnationer på allvar. Det är dags att inse verkligheten och inte låta principer eller prestige bli förödande för våra barn och barnbarn.

Konsulter menar att en hög hotellbyggnad mitt inne i Halmstad förstör helhetsintrycket av staden. Hur kommer då ett nytt stort bostadsområde, mitt på öppen åkermark i kustlandskapet nordväst om Halmstad att påverka helhetsintrycket utanför staden? Vyer och åkermark andra har bevarat i tusentals år förloras för alltid.

Att klubba igenom en översiktsplan som sannolikt även kommer att ge upphov till många överklaganden när man detaljplanerar kan väl heller inte anses som hållbart? Det måste väl vara bättre att tänka om nu och göra rätt i stället!

Marie Bengtsson, Lisa Håkansson, Eva Ryssén och Evelyn Svensson, i Fammarp / Onsjö