Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vegetarisk pastarätt som mättar. Bild: Janerik Henriksson/TT
Vegetarisk pastarätt som mättar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Äta växtbaserat världens bästa nyårslöfte

Framtidens ljusa värld är fri från slakthus och slagfält. Hunger och pandemier finns inte mer, skriver Jonas Norberg.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Just nu är det som allra mörkast. Covid-19 blommar tyvärr upp igen, kriget i Europa vill aldrig ta slut och allt högre matpriser göder världshungern. Men jag är övertygad om att en ny och betydligt bättre värld håller på att födas. Du kan dra ditt strå till stacken genom att som nyårslöfte lova att bli vegan.

Folkhälsomyndigheten i USA, CDC, gör bedömningen att 75 procent av nya infektionssjukdomar hos människor har sitt ursprung bland djur. I webbtidningen Anlib säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet: “Om alla människor blev vegetarianer eller veganer skulle risken för pandemier vara oändligt mycket mindre”.

Boskapsuppfödningen förbrukar 70 procent av all jordbruksmark globalt, vilket driver upp matpriserna och göder hungern och de väpnade konflikterna på vårt klot.

Framtidens ljusa värld är fri från slakthus och slagfält. Hunger och pandemier finns inte mer. För att bidra till denna underbara framtidsvision hoppas jag att du vill växla över till växtbaserat under 2023.

Jonas Norberg

Stockholm