Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alex Brandon
Bild: Alex Brandon

Är oljan värd priset?

Donald Trump är beredd att utplåna stora delar av Iran. Den enda som opponerade sig mot hotet om ett folkmord är Irans president, som kallade Trump ”mentalt efterbliven”. Ingen annan invänder.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Men det är inte Iran som hotar att utplåna USA. Iran utför inte fientliga maktdemonstrationer utanför USA:s kust. Iran föröder inte USA ekonomiskt med sanktioner. Det är inte Iran som har rivit upp kärnenergiavtalet.

Nyhetsrapporteringen i Väst vilar i uppfattningen att USA äger världen. Framför allt det oljerika Mellanöstern. Så USA patrullerar Irans gränser och hotar dem militärt. USA har 36 militärbaser i regionen men ingen invänder mot det.

Hur hade omvärlden reagerat om Putin hotat utplåna Ukraina? Ryssland är en angripare som folkrättsvidrigt annekterat Krim, men Putin har aldrig hotat Ukraina med utplåning. Trump är för övrigt inte först med att hota med att bomba Iran. ”Vi kan utplåna Iran”, sa Hillary Clinton i april 2008. Inte heller då reagerade pressen i Väst.

Jag förstår om Iran vill skaffa kärnvapen när de drabbas av ekonomiska och militära hot från USA. Med det avtal som Trump lämnade finns goda möjligheter att kontrollera att så inte sker. Massförstörelsevapen i Irak 2001-03 sa USA och invaderade. Det visade sig vara en bluff. Ändamålen helgar medlen. Är det en repris på gång?

Västerländska medier är väldresserade i amerikanskt tänkande oavsett vem som är landets president. Inte ens vänstermedia ifrågasätter hans motiv. I länder med fria medier borde det åtminstone finnas en seriös debatt om USA:s motiv.

I vårt land poppar moderater och liberaler upp i media och ondgör sig över att regeringen inte hals över huvud engagerar oss i USA:s angelägenheter mot Iran.

Det räcker med vårt totala misslyckande i Afghanistan. Tolv långa år. Kanske så mycket som 27,5 miljarder kronor i kostnader oräknat fem döda och ett trettiotal skadade svenska soldater.

Sune Andersson