Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Är Bolmen verkligen den bästa lösningen på vår vattenförsörjning?

När jag nu än en gång läser att Halmstads och Laholms kommuner avser att utnyttja sitt avtal om uttag av dricksvatten från Bolmen blir jag betänksam. Jag blir det av två anledningar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För det första för den skyhöga investeringskostnaden i ledningar med mera för att transportera vattnet till södra Halland för infiltrering.

För det andra för den allt mindre tillgången i framtiden på vatten i Bolmen under den årstid som vi behöver mest vatten i de två kommunerna: Maj – september.

Jag besökte Bolmen under torråret 2017 och förfasades över hur mycket Bolmens vattennivå hade sjunkit och hur breda stränderna var. Sannolikt påverkas Bolmens ekologiska status kraftigt av de låga vattennivåerna. Det året var en första påminnelse om hur framtiden kan se ut.

Jag vill att LBVA redovisar för oss ägare – kommuninvånarna i Laholms och Halmstads kommuner:

- varför Bolmenvatten är så mycket mer fördelaktigt – både ekonomiskt och kvalitetsmässigt - än infiltrering i närområdet med vatten från Lagan och Nissan.

- hur den ekologiska statusen i Bolmen är och beräknas påverkas i framtiden i förhållande till gällande, fastställda miljökvalitetsmål.

Är det så att LBVA kan krypa bakom sin bolagsstatus och neka redovisning så förutsätter jag att kommunledningarna i respektive kommun tar sitt ansvar och gör redovisningen.

Tack på förhand.

Ulf Jallander