Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Ändring av seniorkortet strider mot klimatmålen

Halmstads kommun planerar att ändra seniorkortet för bussresor så att det gäller först från 75 års ålder.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det är ytterst märkligt eftersom det innebär att fler pensionärer kommer att ta bilen i stället för bussen vilket strider mot klimatmålen. Klimatmålen är ju något som kommunen ska sätta i första rummet.

Kommunen verkar tycka sig ha gjort en smart besparing genom att anpassa sig till andra kommuner i länet som enbart utgör ett dåligt exempel. Dessutom kan kostnadsberäkningarna för seniorkortet ifrågasättas. Vilken kostnad innebär det för Hallandstrafiken/lokaltrafiken att pensionärer åker med dagtid på halvtomma bussar i stället för att ta bilen?

Av egen erfarenhet kan jag också se hur viktigt det är att äldre börjar åka buss tidigt. När man kommer över en viss ålder är det svårt och finns ett psykologiskt motstånd mot att "lära sig åka buss" och rutinerna runt detta. I slutänden innebär detta att kostnaderna för färdtjänsten ökar. Alltså - ompröva frågan än en gång och bibehåll 70-årsgränsen!

Peter

LÄS MER: Nytt seniorkort för 75 plus införs i maj