Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Hasse Holmberg / TT

Äldre måste försöka undvika trängsel!

Har den senaste tiden stött på ett stort antal äldre 75 plus, när jag varit ute och handlat i större matvarubutiker i Halmstad.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Har dessa inte tagit till sig rekommendationen att man bör undvika att vistas i offentlig miljö där det rör sig mycket människor?

Att personligen gå ut och handla är i dagsläget inte en nödvändighet, eftersom det finns en rad andra sätt att få tag i varor. Detta till exempel via hemkörning från butik, beställning via internet, upphämtning från leveransbox eller ta hjälp av någon yngre bekant/släkting som kan hjälpa till.

Om en mängd äldre personer blir smittade av corona i denna akuta situation som råder, så innebär ju detta en stor personlig risk för den smittade och kan dessutom leda till överbelastning inom vården och akut brist på viktiga vårdresurser och intensivvårdsplatser .

För yngre personer räcker det ju oftast med att man håller sig hemma tills man är helt symptomfri och därför behöver man oftast inte belasta sjukvården.

Kommunen borde också kunna tillhandahålla hjälp med handling och andra akuta ärenden för äldre personer. Man kan till exempel snabbutbilda och "legitimera" en rad ungdomar eller arbetssökande till detta uppdrag. Varorna kan ställas utanför dörren och betalning kan ju sen skötas på distans via diverse betalningslösningar, så att man undviker personlig kontakt.

Kreativ