Utsatt. Flyktingkatastrofen vid gränsen mellan Burma och Bangladesh riskerar att hamna i nyhetsskugga långt innan en lösning är i sikte", skriver Svenska Amnestys samordnare för arbetet med Burma.
Utsatt. Flyktingkatastrofen vid gränsen mellan Burma och Bangladesh riskerar att hamna i nyhetsskugga långt innan en lösning är i sikte", skriver Svenska Amnestys samordnare för arbetet med Burma.

Viktigt att omvärlden inte förlorar intresset

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Burma. Världspolitiken är inne i en period med många samtidiga kriser. Det är som om olika förtryckare och bedragare vill passa på medan den internationella uppmärksamheten är riktad åt något annat håll.

Viktiga frågor riskerar att hamna i nyhetsskugga långt innan en lösning är i sikte. Flyktingkatastrofen vid gränsen mellan Burma och Bangladesh är ett aktuellt exempel. Det beräknas att 620 000 människor har tvingats fly från sina hembyar och nu befinner sig i mycket dåligt utrustade flyktingläger.

Amnesty har i en omfattande rapport redovisat den här krisen och dess bakgrund. Militären i Burma har enligt gällande grundlag fortfarande full kontroll över armén. Den ansvarige för övergreppen i delstaten Rakhine är överbefälhavaren, general Min Aung Hlaing. Om generalerna anser att landets säkerhet är hotad kan de enligt grundlagen återinföra fullständig militärdiktatur från en dag till nästa.

ANNONS

Den civila delen av den halvdemokratiska regeringen försöker därför att till varje pris undvika en konfrontation. De som hittills har fått betala priset för det demokratiska partiets försiktighet är landets muslimska minoritet.

New York Times publicerade nyligen en stor artikel om krisens omfattning. Men det finns en påtaglig risk att det internationella intresset ska svalna. Samtidigt har behovet av akut hjälp till flyktinglägren och till dem som är kvar på den burmesiska sidan snarast ökat. Nu försöker Burmas militärer förneka att det har förekommit några övergrepp.

En talesperson för armén hävdar att det inte ens finns någon minoritet kallad rohingya. Muslimerna utpekas som illegala invandrare och potentiella terrorister. Själva ordet rohingya får officiellt inte användas – en folkgrupp som har bott och arbetat i landet i många generationer ska nu kallas bengaler och fördrivas till Bangladesh.

Det är viktigt att omvärlden inte förlorar intresset för vad som pågår. Det kan gälla livet för mellan en och två miljoner människor. Det krävs ökade internationella insatser.

Bo Lindblom

Svenska Amnestys samordnare för arbetet med Burma

ANNONS