Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Vad håller flygplatsen och kommunen på med?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Vad håller Halmstad City Airport på med? (se bild i bildspel). De annonserar i skånska tidningar för att få fler att flyga från Halmstad! Skall de försöka bland annat konkurrera ut Ängelholms flygplats?

Det är inte kommunal kärnverksamhet att driva en flygplats. I Halmstads fall lägger man (som bekant) ut många miljoner per år på detta. Pengar som kunde användas till annan verksamhet.

Obs, Halmstad är en eko-kommun, vilket inte märks om man driver en flygplats. Det finns alternativ om det i nödfall behövs flyga – genom att samarbeta med Ängelholms/Helsingborgs flygplats.

Det är för övrigt inte hållbart att ha en flygplats nästan mitt i Halmstad city.
Förresten, varför annonserar man på kommunens busskurer att man skall flyga mer? (se bild).

Har klimatfrågorna helt gått förbi Halmstads kommun?

En som har klimatångest.

 

Svar direkt
Från och med 1 januari 2019 är Halmstads kommun och Region Halland en del av sk Greater Copenhagen (Läs mer om detta på följande sajter; halmstadnaringsliv.se artikel publicerad 23/8 2018, eller på regionhalland.se ett pressmeddelande publicerat 6/9 2018, eller hallandsposten.se artikel publicerad 15/10 2018), därav bland annat en artikel i ”Tillväxt Öresund”.


Som regional flygplats är vår utgångspunkt att vi ska komplettera de närliggande regionala flygplatserna i denna region, det vill säga Ängelholms flygplats men även Småland Airport i Växjö med våra olika destinationsutbud där flygbolag/arrangörer erbjuder olika avresedagar och tider etcetera. Förutom kommersiell flygtrafik på Halmstad City Airport fyller flygplatsen även en viktig samhällsfunktion för invånarna i Halmstad och övriga Halland, där polis-, ambulans- och sjöräddningsflyg använder flygplatsen.
Vad gäller miljö- och hållbarhetsarbetet på flygplatsen, så jobbar vi mot de gemensamt uppsatta miljömål som är satta av Halmstads kommun. För att nämna ett par saker i vårt miljöarbete på flygplatsen är till exempel alla våra markfordon som används i verksamheten 100 procent fossilfria sedan cirka ett år tillbaka, sedan 1 oktober i år har vi 223 stycken solcellspaneler på vårt terminaltak i drift för produktion av el där viss del av denna produktion kan användas för vår egen elförbrukning. Vi kommer nu inom kort att installera laddningsstolpar för elbilar för flygplatsens resenärer.


Vad gäller flygplatsens läge det vill säga att den i dag ligger cirka tre km från Halmstads centrumkärna, har flygplatsen funnits på samma plats sedan 1944 då flygplatsen startade som Kungliga Hallands Flygflottilj, F14 och vid denna tidpunkt var flygplatsen läge ”ute på landet” och en bra bit från bebyggelse och centrumkärna. Läs mer om flygplatsens historik på: halmstadcityairport.se

Fotnot. Länkar: 

http://www.regionhalland.se/sidhuvud/pressrum/pressmeddelanden-inbjudningar/greater-copenhagen-kan-gora-halland-annu-battre/

https://www.halmstadsnaringsliv.se/om-naringslivet/naringslivsnyheter/nyhetsarkiv/2018-08-23-halmstad-blir-en-del-av-greater-copenhagen.html

http://www.hallandsposten.se/nyheter/halland/halland-blir-en-del-av-greater-copenhagen-1.9960251


Anette Holmgren
affärsutvecklare