Först jobb, sedan faktura bör även gälla kommunen

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Livsmedelstillsyn. Som alla livsmedelsföretagare känner till debiteras livsmedelstillsyn i förskott av kommunen, vilket också är det normala i Sverige. Denna förskottsdebitering baseras på en schablon och det är sedan upp till miljöförvaltningen att leverera debiterad tillsyn.

Om all tillsyn ej hinns med ett år flyttas kvarvarande tid till nästa år samtidigt som nya timmar förskottsdebiteras och läggs på hög.

Detta system är uppenbart ologiskt och orimligt och har länge mötts av kritik från livsmedelsbranschen. Därför beslutade Halmstadmoderaternas förra årsmöte att vårt parti ska verka för att Halmstad frångår den kritiserade riksnormen och i stället införa en mer logisk modell med efterhandsdebitering för verkligt utförd tid – med inspiration från Rättviks kommun.

ANNONS

Denna ambition har glädjande nog nu fått stöd av Livsmedelsverket, som i veckan lämnade ett förslag till regeringen att den så kallade ”Rättviksmodellen” bör bli norm i hela landet. Vi är mycket positiva till detta och kommer att föreslå att Halmstad säger ja till förslaget så snart det går ut på remiss.

Att först göra jobbet och sedan skicka fakturan borde vara en självklarhet också för en kommun. I Halmstad har vi i dagsläget 1 160 stycken registrerade livsmedelsanläggningar som årligen genererar 3 800 kontrolltimmar från miljöförvaltningen vars främsta syfte är att medborgarna ska erbjudas säkra livsmedel och dricksvatten.

Lars-Erik Blank (M)

Magnus Odin (M)

Linda Carlström (M)

Miljönämnden, Halmstad

ANNONS