Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Catarina Dahlöf tvingas lämna sin tjänst som regiondirektör med omedelbar verkan. Till höger i bild regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M).

Mattias Karlsson: Välkommen omstart med ny regiondirektör

På tisdagen kom ett överraskande besked från Region Halland. Regiondirektören Catarina Dahlöf får lämna sin tjänst som regiondirektör på grund av bristande förtroende.

HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Fristående gästkrönikörer representerar ett bredare politiskt spektrum.

Med andra ord får Dahlöf sparken. Att en regiondirektör får sparken är inte ovanligt. Det som sticker ut i det här fallet är tidpunkten, Dahlöf har varit Hallands högsta tjänsteperson sedan 2006, vilket i sammanhanget är länge.

Det är inte billigt att sparka en regiondirektör, närmare fyra miljoner kronor i det här fallet. Men har varken den politiska ledningen eller personalen förtroende för Catarina Dahlöf är det troligen en ännu dyrare affär att ha kvar henne. Frågan är bara varför hon tvingas gå nu och inte tidigare.

Region Halland har under flera år kämpat med växande underskott, kostnader har ökat snabbare än intäkterna. Framför allt är det hälso- och sjukvården som kostat mer.

Detta är heller inget ovanligt i Sverige. Utvecklingen inom det medicinska området gör att behandlingar blir allt dyrare. Det är i sig positivt då fler sjuka kan blir friska. Men myntet har en baksida, någon måste betala för bättre och bättre behandlingar. Då måste det tyvärr göras prioriteringar.

Catarina Dahlöf har varit den högst ansvarige för att få rätsida på de växande underskotten i Region Halland. Det har hon inte lyckats med och det är viktig anledning till att hon nu får sluta. Att Catarina Dahlöfs sambo, advokat Gunnar Andersson, fått ett flertal uppdrag av regionen måste också ses som en försvårande omständighet.

Sparpaketen inom hälso- och sjukvården i Sverige är otaliga, och Region Halland är inget undantag. Det som tyvärr ofta saknas när ett sparpaket lanseras är en pedagogisk förklaring till varför besparingarna ska genomföras. Självklart är det för att få en budget i balans, men det finns en större bild som är mer relevant. Det gäller att använda de gemensamma resurserna så effektivt som möjligt och det målet måste alla inom regionens verksamheter vara införstådda med. Att bara se till sin egen avdelnings bästa duger inte. Framför allt läkare och mellanchefer inom regionen måste ha en förståelse för att helheten måste hålla ihop.

Nu gäller det att hitta en ny regiondirektör. Det är lättare sagt än gjort. Personen i fråga måste tillgodose de politiska kraven i att skära i utgifterna och samtidigt få med sig personalen på det. Det är en svår ekvation att lösa, men det måste gå.

Med rätt regiondirektör på rätt plats kan Region Halland få en välkommen omstart.