Några av de saker du kan göra som påverkar mest är om du slutar flyga.
Några av de saker du kan göra som påverkar mest är om du slutar flyga. Bild: Janerik Henriksson/TT

År 2020 måste klimatet få lika mycket av vår tid som kärleken

Ska vi hålla planeten på en stabil nivå måste utsläppen börja minska senast detta ödesår 2020.

ANNONS
|

Lata sommardagar med mamma och systrarna bland klippor i Stockholms skärgård. Att ligga i en säng med den man älskar, blunda och dra sin nästipp över hans kind. När ett snöfall plötsligt drar in över stan.

Det finns så mycket som jag älskar med denna värld och det känns så fullkomligt vansinnigt att förutsättningarna för att vi människor ska kunna fortsätta njuta av allt detta nu riskerar att försvinna. Bara för att mänskligheten inte lyckas ändra en aspekt av sitt levnadssätt – det vill säga avveckla vår användning av fossila bränslen.

Fram till 1955 levde människan på ett sätt som endast hade marginell påverkan på klimatet. Det var först då som billig olja och kol gjorde att utsläppen kraftigt ökade. Nu släpper vi ut mycket mer växthusgaser än vad ekosystemen kan absorbera – vilket gör att planetens temperatur stiger.

ANNONS

De globala utsläppen fortsätter även att öka med 1-2 procent per år. Johan Rockström, professor i global miljövetenskap säger i sitt nya vinterprat att om det fortsätter såhär kommer planeten att nå 3-4 graders uppvärmning redan om 80 år.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer ett barn som föds i dag när det fyller 80 år leva i en värld där 73,9 procent av världens befolkning möter minst 20 dagar om året av dödlig hetta – och för många världen över kommer då dessa temperaturer vara norm.

Dessutom riskerar en sådan temperaturökning att utarma ekosystemen så mycket att jordens temperatur stiger ännu mer och gör att planeten till slut bli obeboelig för människor.

Men om världen gör de förändringar som krävs för att kraftigt reducera utsläppen lär andelen av världens befolkning som möter minst 20 dagars dödlig hetta om 80 år att vara betydligt mindre – 47,6 procent. Och vid den tiden lär planetens temperatur i så fall ha börjat stabilisera sig.

En omställning till fossilfritt beräknas enligt IPCC inte heller kräva mer än att 2,5 procent av världens BNP investeras i energisystemet mellan nu och 2030.

Att omställningen ändå inte kommit igång beror mycket på att journalistiken och politiken misslyckats med att göra allmänheten införstådd med allvaret i situationen. Samt på att många väljare belönar politiker som säger att vi inte behöver ändra vårt levnadssätt.

ANNONS

Men ska vi hålla planeten på en stabil nivå måste utsläppen börja minska senast detta ödesår 2020 som vi snart påbörjar. Och därför bör vi alla ha som nyårslöfte att år 2020 engagera oss minst hälften så mycket för en fossilfri värld som vi engagerar oss i det övriga livspusslet.

Försök att minska dina utsläpp av fossila bränslen så mycket som möjligt – några av de saker du kan göra som påverkar mest är om du slutar flyga eller åka bil, och minskar din förtäring av animaliska produkter. Gör din röst hörd och utbilda dig själv och andra i klimatfrågan.

För jag önskar inget hellre än att jag ärligt kunde säga att vi alla bara behöver bry oss om snöfall, kärlek och våra familjer. Men det är hög tid att inse att om vi inte också engagerar oss för en fossilfri värld så riskerar vi nu faktiskt att tillintetgöra framtida generationers möjligheter att ägna sig åt dessa saker överhuvudtaget.

ANNONS