Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”För att skapa stabilitet framåt rekommenderar Sveriges Allmännytta att hyresförhandlingarna utgår från de senaste tre årens utveckling för bolaget och orten.”  Bild: Johan Nilsson/TT
”För att skapa stabilitet framåt rekommenderar Sveriges Allmännytta att hyresförhandlingarna utgår från de senaste tre årens utveckling för bolaget och orten.” Bild: Johan Nilsson/TT

Viktigt att parterna tar sitt ansvar

För att vi ska kunna upprätthålla en god boendestandard och förvaltning av fastigheterna, så måste hyresnivån gå i takt med bostadsbolagens kostnader och utvecklingen på orten. Det skriver tre företrädare för allmännyttan i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hyresgästföreningen Norra Skåne menar att hyresförhandlingarna måste fokusera på hyresgästernas situation under rådande pandemi och att hyreshöjningar ska vara ett undantag.

Bland annat pekar de på att Sveriges Allmännyttas ekonomiska statistik för 2019 visar att de allmännyttiga bostadsbolagen har en stabil ekonomi. Det stämmer, men det finns även en annan sida av den ekonomiska verkligheten för våra medlemmar.

Vi ser att driftskostnaderna ökar snabbare än hyrorna höjs. Mellan 2015 och 2019 ökade driftskostnaderna hos allmännyttan i genomsnitt med cirka 2,4 procent per år. Betydligt mer än de årliga hyreshöjningarna, där snittet är cirka 1,2 procent per år. Underhållsbehovet ökar, vilket innebär ökade kostnader och högre framtida avskrivningar.

För att vi långsiktigt ska kunna upprätthålla en god boendestandard och förvaltning av fastigheterna, så måste den generella hyresnivån gå i takt med bostadsbolagens kostnader och utvecklingen på orten.

Pandemin har hittills drabbat landets delar väldigt olika. Allmännyttan har på olika sätt agerat för att hjälpa de hyresgäster som behövt stöd att klara sig genom krisen.

Framförallt genom att fördjupa det samarbete som redan finns med socialtjänsten och hjälpa hyresgäster som tillfälligt får svårt att klara hyran.

Samtidigt ser vi att de flesta hyresgästers hyresbetalningsförmåga inte har påverkats av pandemin och enligt Kronofogdens statistik så har det totala antalet vräkningar i landet minskat under första halvåret i år, jämfört med 2019.

Vi menar därför att det är bättre att de som drabbas tar del av samhällets stöd i form bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd än att samtliga hyresgäster får en oförändrad hyra.

Regeringen har dessutom utverkat riktade stöd till både näringsliv och individer som drabbats. Det har medfört att bostadssektorn påverkats mindre av pandemin än andra branscher, samt underlättat hushållens möjligheter att klara sina boendekostnader.

I år är det viktigare än någonsin att parterna tar ansvar och förhandlar utifrån de lokala förhållandena. Sveriges Allmännytta har därför inte gått ut med någon nationell rekommendation om hur mycket hyran bör justeras.

För att skapa stabilitet framåt rekommenderar Sveriges Allmännytta att hyresförhandlingarna utgår från de senaste tre årens utveckling för bolaget och orten. Då kan effekterna av pandemin bli en förutsägbar faktor för parterna inför 2022 års förhandlingar.

Anders Nordstrand

vd Sveriges Allmännytta

Peter Johansson

tillförordnad vd Laholmshem

Charlotta Lindahl

vd Hyltebostäder

Svar på ”Hyreshöjning bör bara göras i undantagsfall”, den 19/10.