Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Med den nya översiktsplanen skapar vi ett möjligheternas Halmstad, där alla delar av kommunen får förutsättningar att utvecklas i takt med tiden.”  Bild: Jari Välitalo
”Med den nya översiktsplanen skapar vi ett möjligheternas Halmstad, där alla delar av kommunen får förutsättningar att utvecklas i takt med tiden.” Bild: Jari Välitalo

Vi vill skapa bostäder där människor vill bo

Rent konkret har vi använt vår storlek och våra röster för att påverka tätheten och omfattningen i flera omdiskuterade områden, till exempel i Eketånga och Frösakull. Det skriver Jonas Bergman för den moderata gruppen i kommunfullmäktige om förslaget till ny översiktsplan.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det nya förslaget till översiktsplan präglas i hög grad av inspel som Moderaterna har gjort – och där våra väljare har haft höga förväntningar på att vi ska vara med och påverka.

Bristen på både bostäder och verksamhetsmark har varit och är fortsatt ett verkligt hinder för våra företag och invånare att utvecklas. Våra mål med översiktsplanen är tydliga.

Vi vill att hela Halmstad ska kunna utvecklas. Vi är ett parti som tror på tillväxt och utveckling. Vi tror på idén att man ska kunna byta boendeform i sitt eget bostadsområde och att olika skeden i livet kräver olika boendelösningar. Vi har en stark tro på att människor vill ha friheten att äga och anpassa sitt eget boende, vilket ofta också är den långsiktigt billigaste boendeformen.

Vi gick till val på att skapa möjligheter till bostäder i områden där människor vill bo. Vi vill skapa möjligheter för människor att bo kvar i samma område även då förutsättningarna ändras, till exempel på äldre dagar eller efter en skilsmässa.

Med den nya översiktsplanen skapar vi ett möjligheternas Halmstad, där alla delar av kommunen får förutsättningar att utvecklas i takt med tiden. Exakt hur och när dessa möjligheter kommer att förverkligas kommer styras av våra invånares egna önskemål. En översiktsplan för en växande och framåtlutad kommun måste vara möjliggörande – inte begränsande.

Rent konkret har vi använt vår storlek och våra röster för att påverka tätheten och omfattningen i flera omdiskuterade områden, till exempel i Eketånga och Frösakull där vi genom förhandlingar och moderata ställningstaganden har nått en betydligt lägre exploatering. I dessa områden har vi nästan halverat exploateringsgraden och därmed fått stöd för ett betydligt större inslag av eget ägande, till exempel genom villor och bostadsrätter.

Vi har också bidragit till stora nya möjligheter till utveckling för invånare och företag i hela kommunen, till exempel i Trönninge, Getinge, Harplinge och Simlångsdalen. Detta har vi som parti uppnått genom goda samtal och förhandlingar med andra partier som tillsammans har format en hållbar helhetslösning med stort stöd i kommunfullmäktige.

Det finns ett enda område i förslaget till översiktsplan som vi som parti inte står bakom. Vi har tydligt deklarerat att vi vill bevara Halmstads högsta naturvärden och har därför sagt nej till byggnation i Tylösandskogen. Vi beklagar att vi inte kunde nå en överenskommelse även på den punkten.

Som moderater tänker vi aldrig slösa bort våra mandat och vårt inflytande. Våra väljare ska alltid kunna räkna med att vi använder våra röster för att driva politik i Halmstad i den riktning som vi tycker är bäst.

Det innebär ibland kompromisser, men det ska alltid vara kompromisser som gör det slutliga beslutet bättre än om vi hade ställt oss utanför och överlåtit besluten åt någon annan.

Jonas Bergman (M)

Moderaterna i Halmstad, för den moderata gruppen i kommunfullmäktige