Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Malmagården är inte optimalt byggt, de som arbetar där vittnar om att de lägger mycket tid på att gå de långa sträckorna mellan avdelningarna." Bild: HP ARKIV/ISABEL BARK

Vi vill se ett nytt äldreboende i Hyltebruk

Vi anser att ett nytt, ändamålsenligt äldreboende borde byggas i Hyltebruk och underhållas av ett fastighetsbolag som är duktiga på de frågorna. Det skriver centerpartisterna Anna Roos och Maj Brodin Johansson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Malmagården i Hyltebruk har avdelningar som är undermåliga. Vi vill att våra boenden ska erbjuda en funktionell och god boendemiljö och arbetsmiljö året om.

De senaste somrarnas hetta har varit ansträngande för många och bristen av god ventilation på boendet har varit en stor påfrestning för många av våra äldre. Många av våra äldre har stora omsorgsbehov och behov av tekniska hjälpmedel, vilket den gamla byggnaden inte tillåter.

Malmagården är inte optimalt byggt, de som arbetar där vittnar om att de lägger mycket tid på att gå de långa sträckorna mellan avdelningarna. Bristerna ökar påfrestningar på vår omsorgspersonal, vilket kan leda till skador och sjukskrivningar. Denna situation ökar inte lusten att söka till omsorgsyrkena. Planlösningen för lägenheterna och hela boendet är långt ifrån optimala vad gäller att hålla god hygien.

Kommunen är inte proffs på att äga och underhålla sina byggnader - vi ser på många av kommunens fastigheter eftersatt underhåll, vilket gör att vi har många stora investeringar framför oss.

Under förra mandatperioden efterfrågade oppositionen underhållsplaner för kommunens fastigheter. Efter lång tid framgick att det inte finns några aktuella underhållsplaner. Nu har ett arbete initierats med att upprätta underhållsplaner för kommunens alla byggnader. Det är kostsamt att ha ett eftersatt underhåll.

Kommunens investeringsbudget är fulltecknad och planer på nytt äldreboende eller renovering finns inte i den kommande treårsperioden. Vi ser behovet och vet att det tar tid att projektera och bygga. Vi vill inte hasta iväg och, som Framtid Hylte, lägga upp 100 miljoner för att snabbt investera, utan att först ha granskat och prioriterat bland de investeringsbehov som finns.

Risken är uppenbar för dåliga beslut och projekteringsmissar. Vi i Centerpartiet vill i stället definiera behov samt planera och investera långsiktigt och strukturerat.

Det är några exempel kring varför vi anser att ett nytt, ändamålsenligt äldreboende borde byggas i Hyltebruk och underhållas av ett fastighetsbolag som är duktiga på de frågorna och sedan hyras av kommunen. Själva kärnverksamheten - omvårdnaden vill vi fortfarande att våra duktiga medarbetare ska bedriva.

En utredning får visa om den nyare delen av Malmagården som är funktionsduglig, kan vara lämplig som exempelvis LSS-boende, trygghetsboende för äldre eller liknande.

Det är därför klokt, att låta dem som specialiserat sig på att bygga och sköta boenden – göra det. Så kan vi ägna oss åt det vi är bra på – vård och omsorg.

Anna Roos (C)

2:e vice ordförande kommunstyrelsen

Maj Brodin Johansson (C)

2:e vice ordförande omsorgsnämnden