Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Agnes Hulthén är gruppledare för Vänsterpartiet i Region Halland och förstanamn på regionlistan. Bild: Jari Välitalo

Vi vill sätta vårdcentralen i centrum

Vänsterpartiet har en vision om att Halland ska ha den bästa psykiatriska vården i Sverige. Det skriver regionpolitikern Agnes Hulthén (V).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Trots att Halland har många goda förutsättningar att bli ett jämlikt och hållbart samhälle finns här i dag stora ojämlikheter baserat på sådant som var du bor, vilket kön du har eller om du har någon psykisk eller fysisk funktionsvariation. Det är ojämlikheter som får konsekvenser för många människor.

Den som lever med psykisk ohälsa riskerar att dö i förtid och har sämre hälsa över lag. Vänsterpartiet har en vision om att Halland ska ha den bästa psykiatriska vården i Sverige. För att åstadkomma detta behövs mer resurser. Då kan vi förbättra kvaliteten, tillgängligheten och arbetsmiljön.

Med rätt förutsättningar finns också ökade möjlig­heter att utveckla brukarinflytandet inom psykiatrin, vilket påverkar kvaliteten och arbetsmiljön positivt. Psykiatrin kan dock inte ensamt hantera den växande psykiska ohälsan. Därför måste samarbetet mellan psykiatrin och vårdcentralerna utvecklas.

Särskilt viktigt är det när det gäller barn och ung­domars psykiska ohälsa. Unga behöver snabb hjälp för att inte försämras. Regionens vårdcentraler behöver mer resurser och rätt kompetenser för att kunna hjälpa våra barn och unga på ett så bra sätt som möjligt.

En av vårdcentralernas viktigaste uppgifter är att arbeta förebyggande och verka för en god och jämlik folkhälsa. Vi tror att de enklast kan göra de om de har ett områdesansvar, där de känner oss som bor i området och kan etablera långvariga kontakter.

Vänsterpartiet driver en politik som gör skillnad för vanligt folk. 2014–2018 har vi förhandlat fram jämlikhetssatsningar som avgiftsfri kollektivtrafik för unga på sommarlovet, satsningar på förlossningsvården och socialtjänsten, pengar till barn- och ungdomspsykiatrin och möjliggjort för unga att få sommarjobb.

Även lokalt har vi, trots att vi är i opposition, fått igenom politiska förslag för jämlikhet – det handlar om arbetsmiljöarbete, brukarstyrd inläggning och att rapportera miljövinster. Viktiga reformer som inte hade blivit verklighet utan oss.

Det behövs nya idéer för att lösa regionens gamla problem med kostnadsökningar, hyrpersonal och ojämlik vård. Begränsar vi vinstuttagen ur välfärden får vi mer pengar över till att bedriva vård. Vi måste vara den bästa möjliga arbetsgivaren genom satsningar på ökat personalinflytande och arbetstidsförkortning.

Vi vill sätta vårdcentralen i centrum och utveckla en trygg och säker digital vård i egen regi. Vi vill öka resurserna till psykiatrin och ha mer brukarinflytande. Vi vill ha ett bredare och mer tillgängligt kulturutbud och avgiftsfri kollektivtrafik.

För att kunna göra detta behöver vi ha fler platser i regionfullmäktige så att vi kan genomföra vår politik: En politik för ett Halland för alla, inte bara för några få.

Agnes Hulthén (V)

gruppledare Region Halland

förstanamn på regionlistan

Detta är den tredje delen i serien "Val 2018 Halland".