Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi kommer också att fortsätta fokusera på jämställdhetsfrågor. Halland ska vara här för dig, oavsett vem du är och vilken bakgrund du har, genom hela livet.”  Bild: Roger Larsson
”Vi kommer också att fortsätta fokusera på jämställdhetsfrågor. Halland ska vara här för dig, oavsett vem du är och vilken bakgrund du har, genom hela livet.” Bild: Roger Larsson

Vi vill renodla vårdyrket och utveckla vården

För Moderaterna är det en självklarhet att våra tre sjukhus ska bibehållas och utvecklas, både innehållsmässigt och lokalmässigt. Det skriver Mikaela Waltersson (M) i debattserien Val 2022 Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

För att fundera över framtiden så måste man också tillåta sig att stanna upp och reflektera över var man befinner sig. Det är 2022 och Region Hallands personal har på ett enastående sätt hanterat en utmanande pandemi. Vi har levererat i den dagliga verksamheten samtidigt som vi lyckades ställa om för att möta de akuta och kortsiktiga behoven – ett bra kvitto på en välfungerande organisation.

Men vi har fortfarande utmaningar framför oss. Med krig i Europa kan vi konstatera att vi ännu inte har ett stabilt läge i samhället och anser att det behövs trygghet och erfarenhet även under kommande mandatperiod.

Vi vill renodla vårdyrket, utveckla vården och arbeta förebyggande. Befolkningen i Halland blir äldre och många har flera sjukdomar. Samtidigt blir det färre i arbetande ålder som kan vårda den växande andelen med ökande behov av vård. För att överbrygga gapet krävs nytänkande.

Effektiv vård handlar inte om att den personal vi har ska springa snabbare, utan om att i dialog med professionen renodla vårdyrket. Det gör inte bara vården bättre för dig som patient utan vårdyrket blir mer attraktivt. Personalen är vår viktigaste tillgång – att vårda dem är lika självklart som att vårda patienter.

Men vården börjar inte på vårdcentralen eller på sjukhuset. Den börjar hemma hos dig i din vardag. Vi vill satsa på tidiga och förebyggande behandlingar för att undvika att du ska behöva söka vård, både när det gäller den psykiska och fysiska hälsan. Det handlar inte om att spara resurser för vården, utan om din livskvalitet, där vi tycker det är viktigt med valfrihet i rätten att välja mellan privat och offentlig vårdgivare.

Vi vill också vara tydliga när det gäller Hallands sjukhus. För Moderaterna är det en självklarhet att våra tre sjukhus ska bibehållas och utvecklas, både innehållsmässigt och lokalmässigt. Halland växer och vi behöver möta behoven.

Vi vill ha en jämställd och lättillgänglig arbetsmarknad i Halland. Det är många som vill leva och bo här. Vi vill därför fortsätta vårt arbete med att korta restider och knyta ihop Halland med storregioner såsom ”Greater Copenhagen”. Kollektivtrafiken ska fortsätta utvecklas så att du enkelt kan pendla till och från jobbet, långt eller kort, oavsett om du bor på landsbygden eller vid kusten.

Vi kommer också att fortsätta fokusera på jämställdhetsfrågor. Halland ska vara här för dig, oavsett vem du är och vilken bakgrund du har, genom hela livet. Samma status och respekt ska gälla alla. Samma rättigheter, skyldigheter, möjligheter – det stärker både individen och regionen.

Det är ingen slump att det går bra för Halland. Vi har bedrivit ett långsiktigt och målmedvetet arbete politiskt från regionen. Vi har gjort det tillsammans med kommuner, andra regioner, näringsliv och den idéburna sektorn för att nämna några. Vi moderater vill fortsätta samverka och samtala tillsammans med de partier och aktörer som vill utveckla Halland i den positiva riktning vi vill se.

Mikaela Waltersson (M)

Moderaterna i Region Halland