Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Malmö är ett bra exempel på där man kombinerar p-skiva med app och sms-parkering med framgång." Bild: Henrik Östlund

Vi vill införa p-skiva i Halmstad

Kristdemokraterna vill en annan väg än att höja parkeringsavgifterna i Halmstads city. Det skriver Henrik Östlund, gruppledare för KD i Halmstad, inför att kommunfullmäktige på torsdagen ska behandla ett ärende om parkeringsavgifter.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sedan 2016 har vi i Kristdemokraterna drivit frågan om att införa p-skiva i Halmstads city.

I vår närhet har samtliga kommuner infört eller kommer införa parkering med p-skiva. Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm för att nämna några.

Det finns även digitala P-skivor och kombinationslösningar.

Malmö är ett bra exempel på där man kombinerar p-skiva med app och sms-parkering med framgång. Det finns många lösningar om vi lyfter blicken och tittar hur andra löser de stora utmaningar vi alla som vill ha ett levande city är ställda inför.

Syftet med P-skiva är att öka rotation, skapa tillgänglighet för besökare samt bidra till konkurrens på lika villkor för våra företagare i centrum.

Centrumkärnor över hela vårt land har i dag stora utmaningar. Vi har ännu inte sett omfattningen av det paradigmskifte vi står inför.

Det är ingen hemlighet att kundunderlaget sviktar. Handel sker på nätet och andra handelsplatser. Handel styrs bort från vår kommun och gör så att skatteintäkter och arbetstillfällen försvinner.

Verkligheten i Halmstad är att vi i dag har cirka 50 butikslokaler som gapar tomma.

P-skiva kommer inte enskilt att lösa hela cityhandelns utmaningar, men vi ser parkering som ett av dom styrmedel vi förtroendevalda lokalt har för att främja en positiv centrumutveckling och skapa framtidstro för vår stad.

Vi tror det hade bidragit till ett mer levande och ett tryggare centrum genom att fler skulle välja att åka in till stan samt att fler skulle vilja starta nya verksamheter i vår vackra stadskärna.

För oss är det även en rättvisefråga då flera handelsområden i och utanför Halmstads kommun erbjuder tillgänglighet och fria parkeringar.

Kristdemokraterna tror inte på att höja avgifterna för att parkera i centrum. Vi vill ge fler möjlighet att besöka vår stad. Därför vill vi införa fri parkering med p-skiva under två timmar.

Många är de som vittnat för oss om hur man upplever parkeringen i city. I allt från medborgare, butiksägare och anställda, personal på hotellen med flera.

Och även i undersökningar, insändare efter insändare, kommentarer på sociala medier där folk har fått komma till tals. P-skiva är något man önskar och ser som en klok investering och framförallt något som alla förstår.

Vi kristdemokrater tycker det är viktigt att lyssna på dem vi finns till för, de som har gett oss sitt förtroende att leda kommunen framåt - våra invånare.

Kristdemokraterna vill en annan väg än att höja parkeringsavgifterna i Halmstads city.

Vi gick inte till val på att lova allt åt alla, utan istället på att hålla det vi faktiskt lovar.

Att införa p-skiva var ett av våra vallöften.

Därför kommer vi rösta för detta på kommunfullmäktige på torsdag när parkeringsfrågan i Halmstad ska avgöras.

Henrik Östlund (KD)

gruppledare KD Halmstad