Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”För oss liberaler är det viktigt att, speciellt utanför kontorstid och helger, skapa en närakuter som avlastar sjukhusets akut.” Bild: Anders Andersson
”För oss liberaler är det viktigt att, speciellt utanför kontorstid och helger, skapa en närakuter som avlastar sjukhusets akut.” Bild: Anders Andersson

Vi vill fortsätta utveckla Halland

Liberal sjukvårdspolitik fokuserar alltid på individens förutsättningar och utgår ifrån dennes behov. Därför vill vi se en patientnära vård. Det skriver Ann Molander (L) i debattserien Val 2022 Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Rätt vård i rätt tid för varje patient, det är grunden i liberal sjukvårdspolitik. Vi vill att varje individ får hjälp, tröst och stöd, och att alla som arbetar inom vården har en god arbetsmiljö. Därför har vi satsat mycket, och fortsätter satsa mer, på sjukvården.

Vi vill även se mer digitala och mobila lösningar där även invånaren involveras i högre grad, och själv kommer att kunna utföra mycket mer utifrån sina förutsättningar.

Halländsk sjukvård är i många avseenden fantastisk och ligger ofta i topp i olika mätningar, men även något bra kan bli bättre. Liberal sjukvårdspolitik fokuserar alltid på individens förutsättningar och utgår ifrån dennes behov. Därför vill vi se en patientnära vård, med fasta kontakter inom både allmänvården och specialistsjukvården.

Liberalerna har under årtionden drivit frågan om husläkare. Du skall känna din doktor och din doktor ska känna dig. Att kunna träffa samma läkare utan att berätta sin historia igen skapar kvalité, förtroende och patientsäkerhet. Vi vill i Region Halland gå vidare med ett husläkarsystem.

Ungefär 25–30 procent av de som besöker sjukhusens akuter skulle inte behöva gå dit. Ett besök hos en vårdcentral eller sjuksköterska skulle räcka. Men det finns ofta inget alternativ. För oss liberaler är det viktigt att, speciellt utanför kontorstid och helger, skapa en närakut som avlastar sjukhusets akut.

I Halmstad placerad i direkt anslutning till akuten så den patient ”som går fel” snabbt kan hamna rätt. Och närakuten har också tillgång till labb och röntgen.

När man blir äldre kan man behöva särskild kontakt med sin vårdcentral. Liberalerna har under många år drivit frågan om så kallade ÄVC (äldrevårdcentraler) där man har ett särskilt nummer att ringa och får prata med någon som har tider till sjuksköterskor och läkare, som har särskild kunskap om äldres sjukdomar. Kostar inte mer pengar utan rätt organisation gör vården bättre.

Två äldremottagningar har startat vid vårdcentralerna i Fjärås och Laholm. Det vill vi bygga vidare på.

En personal som trivs är grunden för en bra sjukvård. Därför är det viktigt med en god arbetsmiljö där vi lyssnar på personalens önskemål. Anpassar scheman och tjänster utifrån olika önskemål. Gör det möjligt med växeltjänstgöring där man jobbar 14 dagar på en mottagning dagtid och 14 dagar på till exempel ett sjukhus. Att man som utbildad inom vården inte ska behöva bli chef eller administratör för att få en högre lön.

Regionen är ju inte bara sjukvård. Transporter stärker länet. Vi vill gå vidare med att utveckla tågtrafiken. En station i Getinge bör utredas och trafiken Halmstad till Markaryd vill vi ska komma i gång så fort en bra trafik är möjlig.

Region Halland ansvarar för den regionala kulturen. Kulturen en viktig fråga för att öka bildningen i samhället. Kulturen måste få vara nydanande, utmanande, bidra till välbefinnande, kreativitet, bredare perspektiv och nya synsätt. Detta i sin tur bidrar till utveckling av näringslivet, innovationer och framför allt det demokratiska samhället.

Vi vill fortsätta det framgångsrika samarbetet i Alliansen. Halland är en bra livsplats vi vill göra ännu bättre.

Ann Molander (L)

Liberalerna i Halland