Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vi satsar på folkhälsan och jämlikhet

Vi behöver en palett av åtgärder som skär över flera olika samhällsområden, skriver två socialdemokrater som kandiderar till kommunen och regionen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 9 september är det dags att välja vilken framtid du vill ha. De flesta av oss har aldrig haft det så bra i Sverige, som när vi går till val 2018. I varje fall inte om vi ser det utifrån ett ekonomiskt och materiellt perspektiv.

Levnadsstandarden ökar, men tyvärr inte för alla. Vi lever i ett samhälle där klyftorna ökar och inte minskar. Vi socialdemokrater anser därför att vi behöver satsa våra gemensamma resurser och skattemedel på investeringar som ger en ökad jämlikhet och inte tvärtom.

I en proposition till riksdagen i våras, presenterade vår regering den nya folkhälsopolitiken. Den innebär en mer långsiktig och förebyggande struktur för folkhälsoarbetet. Till exempel omformuleras det övergripande målet till ett tydligt fokus på jämlik hälsa där också ett nytt delmål ingår om att främja ökad fysisk aktivitet och bra matvanor för alla.

Vi ser hoppfullt på framtiden. Vi blir allt fler invånare i vår kommun och i år passerade vi 100 000 invånare. Vi lever längre och har oändligt många möjligheter. Det innebär i sin tur att kommun, region och stat behöver utöka sina verksamheter för att möta medborgarnas behov och förväntan.

Med ett förebyggande arbete skapas förutsättningar för en jämlik hälsa. Det minskar också utmaningarna och trycket i sjukvården genom att fler får vara friska längre. Vi behöver en palett av åtgärder som skär över flera olika samhällsområden. Inte minst om vi ska kunna ha en bra äldreomsorg, där du ska kunna känna dig trygg.

Vi vill också ta ett större omtag kring helheten och samverka mellan olika aktörer. Vi vill bygga fler permanenta skolor. Se en skola där vi har fler anställa och där det finns mer resurser till elevhälsovården.

Ett större grep kring arbetsmarknadspolitiken, där alla som kan ska ges möjlighet till ett arbete eller en meningsfull sysselsättning.

Delaktighet i vårt samhälle och att finnas med i ett sammanhang är A och O. Vi har många människor som känner sig ensamma, och den psykiska ohälsan ökar. Detta är inget vi politiker längre kan negligera. Vi behöver se olika korrelationer och göra förebyggande insatser.

Om du som vi vill ha ett samhälle som bygger på en jämlik hälsa och ökad jämlikhet; lägg då din röst på Socialdemokraterna den 9 september!

Gun-Britt Löfdahl (S)

kommunfullmäktigekandidat i Halmstad

Margit Bik (S)

regionfullmäktigekandidat i Halland