Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Polisen bör förstärkas i Hylte. Kanske kommunen bör överväga att anlita väktare för hålla ordning på buset i tätorterna på kvällar och nätter.” Bild: Isabel Bark/arkiv
”Polisen bör förstärkas i Hylte. Kanske kommunen bör överväga att anlita väktare för hålla ordning på buset i tätorterna på kvällar och nätter.” Bild: Isabel Bark/arkiv

Vi sätter barnen och lärandet framför byggnader

Vi anser att språktester skall införas för att säkra att medarbetare inom omsorgen verkligen behärskar språket. Det är en patientsäkerhetsfråga. Det skriver Bo Gunnar Åkesson (M) i debattserien Val 2022 Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Hallandsposten har bett Moderaterna om hur vi vill se Hylte kommun utvecklas de närmaste åren. Här kommer i punktform våra synpunkter.

• Ekonomi. Hyltes ekonomi räddas av statsbidrag och lån. Båda varianterna är dåliga – statsbidragen kan när som helst utebli och lånen skall ju betalas tillbaka. Vi lånar till investeringar och investeringstakten är för hög. Den bör dämpas.

• Arbete. En ödesfråga för Hylte kommun är att få folk i arbete – särskilt nya svenskar. Välfärden är beroende av att människor arbetar och betalar skatt. Kommunen bör införa skarpare krav på att söka jobb. Har man ingen funktionsnedsättning bör man arbeta. Det finns arbeten som passar även om man inte har hög skolutbildning.

• Skolan. Vi vill bevara småskolorna i bygden, men inte till vilket pris som helst. Vi sätter barnen och lärandet framför byggnader. Avgörande är befolkningsutvecklingen: fortsätter utflyttningen kommer vi snart inte ha några barn att sätta i våra fina skolor.

• Omsorgen. Vi vill att vårdpersonalen skall vårda och annan personal skall städa. Vi tror inte det är något positivt att utföra arbetsuppgifter man inte är utbildad för. För fyra år sedan utlovades en utredning hur vi ska ha det med äldreboendena i kommunen. Först nu tillsätts den. Det är för dåligt. Antalet äldre, sjuka ökar snabbt. Vi vill bygga ett särskilt boende i Unnaryd.

• Lag och ordning. Mycket av det som rör detta bestäms på riksnivå. Den organiserade brottsligheten breder ut sig och det finns inget som säger att den inte etablerar sig även på mindre orter som Hylte. Polisen bör förstärkas i Hylte. Kanske kommunen bör överväga att anlita väktare för hålla ordning på buset i tätorterna på kvällar och nätter.

• Språktester inom omsorgen. Vi anser att språktester skall införas för att säkra att medarbetare inom omsorgen verkligen behärskar språket. Det är en patientsäkerhetsfråga. Viktig information om de boende får inte missas. Det kan vara fråga om liv eller död.

• Integrationen. Integrationen har misslyckats i Sverige. Parallella samhällen har vuxit upp där man har helt annorlunda värderingar och syn på lagar, arbete och moral än de som Sverige står för. Politiken har antagit en handlingsplan mot våldsbejakande extremism som jihadism till exempel. Nu måste kommunen satsa på att implementera denna hos personal i omsorg och skolan i första hand.

Bo Gunnar Åkesson (M)

Moderaterna Hylte