Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi menar att det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna”, skriver Per Persson (S), Agnes Hulthén (V) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S). Bild: Roger Larsson
”Vi menar att det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna”, skriver Per Persson (S), Agnes Hulthén (V) och Lise-Lotte Bensköld Olsson (S). Bild: Roger Larsson

Vi prioriterar att ge regionens personal en bra arbetsmiljö

Tillgången till ST-läkare måste säkras och en omställning göras för en nära vård som sätter patientens behov i centrum. Vi vill göra det genom utbyggd hemsjukvård, ögonsjukvård och diabeteshjälpmedel. Det skriver regionpolitikerna Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), Per Persson (S) och Agnes Hulthén (V) om sitt gemensamma budgetförslag för Region Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Inflation, elkris och höjda räntor påverkar enskilda hushåll och vår gemensamma välfärd. Barn, unga och äldre riskerar att få betala priset och många hushåll har det tufft nu.

Meteorologerna siar om ännu en rekordhet sommar med kännbara konsekvenser för samhället. Då måste politiken prioritera och agera. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Halland prioriterar en stark och trygg välfärd för många snarare än få.

I dag styrs Region Halland av M, KD, L och C, numera med stöd av SD, och styret har sett ungefär likadant ut i decennier. Halland har länge legat bra till i olika mätningar som rör livskvalitén och högerstyret verkar nöjda så. Men nöjdhet leder lätt till bekvämlighet och färre framåtblickande insatser.

Vårt förslag, när regionfullmäktige beslutar om budget för 2024, fokuserar på att möta utmaningarna, inte blunda för dem. Vi socialdemokrater, tillsammans med Vänsterpartiet, kommer fortsätta stå upp för vanligt folk och prioritera förslag som bygger Halland starkare.

Under pandemin fick hälso- och sjukvårdspersonalen applåder. Någon bättre arbetsmiljö har de däremot inte fått. Vi tycker det är hög tid och föreslår att man tillsammans med personalen jobbar med arbetsmiljön, inför fria arbetsskor och avskaffar karensavdraget.

Personalen måste få rätt förutsättningar för att fortsätta leverera god vård så att vi alla kan få den hjälp vi behöver när vi behöver den.

Tillgången till ST-läkare måste säkras och en omställning göras för en nära vård som sätter patientens behov i centrum. Vi vill göra det genom utbyggd hemsjukvård, ögonsjukvård och diabeteshjälpmedel.

Allt fler unga mår dåligt. Det har upprepats i flera år men fortfarande är köerna på barn- och ungdomspsykiatrin långa och den psykiska ohälsan ökar. Vi menar att det är lättare att bygga starka barn än att laga trasiga vuxna.

Förutom satsningar på BUP och vuxenpsykiatri föreslår vi mobil ungdomsmottagning och fria sommarkort för unga i kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken är det enskilt största verktyg Region Halland har för att få ned utsläppen i regionen där transporter är den största boven.

Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet prioriterar att ge Region Hallands personal en bra arbetsmiljö. Att utveckla den nära vården. Att förebygga och behandla barn och ungas psykiska ohälsa. Att bidra till hållbar omställning.

Halland förtjänar bättre!

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

gruppledare och regionråd

Per Persson (S)

regionråd

Agnes Hulthén (V)

gruppledare