Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi minskar regelkrånglet för företagarna

Rättviksmodellen är en viktig pusselbit i arbetet för att skapa mer företagsvänliga kommuner och för att minska regelbördan för våra företagare. Det skriver sex halländska moderater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

De moderata förstanamnen i Halland gav inför valet 2018 ett vallöfte om att införa Rättviksmodellen i alla våra kommuner. Nu är vi cirka två månader in i den nya mandatperioden och vi har redan inlett arbetet med att göra allvar av detta vallöfte.

Vägen mot att bli ett halländskt företagarskyltfönster i Sverige är lång, men detta är ett bra och viktigt steg i rätt riktning.

Små- och medelstora företag står i dag för majoriteten av de nya jobb som skapas i Sverige och för en tredjedel av de kommunala skatteintäkterna. I tre av fyra kommuner är det småföretagen och deras anställda som står för de största skatteintäkterna. Utan småföretagen klarar vi inte de kommunala välfärdsuppdragen.

Regelbördor och avgifter, som stat och kommun lägger på företag, måste förenklas och sänkas. Detta för att stärka företagens konkurrenskraft. Från livsmedelsföretag, som kräver noga kontroller över hygien, har det länge funnits en kritik i hela Sverige mot att kommuner tar ut en fast avgift varje år för kontroller som sedan kanske aldrig blir av.

Arbetet med att införliva tankarna i Rättviksmodellen, som bygger på att kommunal tillsyn faktureras i efterhand och utgår från en gemensam diskussion med företagarna, har därför nu inletts runt om i Halland.

Man har kommit olika långt i processen hos kommunerna, men det viktiga är att vi moderater i alla våra sex halländska kommuner nu jobbar för att få till en förändring. Modellen kommer att anpassas och kompletteras och se olika ut i kommunerna, men det är en viktig pusselbit i arbetet för att skapa mer företagsvänliga kommuner och för att minska regelbördan för våra företagare.

Sverige måste få ett mer företagsvänligt klimat, och ett viktigt steg i rätt riktning är att kommuner och företag har en bra dialog mellan varandra. Det gäller att hitta samarbetsformerna som värnar lagar och regler, men samtidigt öppnar upp för en förståelse för näringslivet.

Det tror Moderaterna uppnås dels genom ett förnyat synsätt på myndighetsutövning och därför arbetar vi för att skapa bättre förutsättningar för våra halländska företagare.

Hans Forsberg (M), Kungsbacka

Ann-Charlotte Stenkil (M), Varberg

Ninni Gustavsson (M), Falkenberg

Bo Gunnar Åkesson (M), Hylte

Jonas Bergman (M), Halmstad

Roland Norrman (M), Laholm