Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Efter påtryckningar från bland annat Vänsterpartiet har den svenska regeringen beslutat att i EU driva kravet på ett vapenembargo mot Turkiet och direkt humanitärt bistånd till norra Syrien." Bild: Lefteris Pitarakis

Vi måste stå enade mot Erdogan

Både Finland och Norge har redan förbjudit vapenexport till Turkiet. Det borde vi också göra. Det skriver en rad halländska vänsterpartister.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Att stoppa Turkiets angrepp på norra Syrien är en nödvändighet för allas vår säkerhet. Inte minst för de människor som där funnit en fristad undan terror och krig.

Nyss hyllade hela världen de kurdiska styrkornas insatser för att stoppa terrorsekten IS. Deras oerhörda offer var helt avgörande för att hejda folkmord och fördrivningar.

Tack vare den kampen lever vi i dag i en säkrare värld. Det gäller Europa, men framförallt de människor som lever i regionen. De kurdiskstyrda områdena i norra Syrien är i dag de mest politiskt progressiva i regionen. Under svårast tänkbara förhållanden har de byggt ett samhälle där folk med olika bakgrund, religion och språk kan leva i fred, och där kvinnors rättigheter skyddas.

Men medan vi halländska vänsterpartister skriver detta är området åter under angrepp. Nu är det Turkiet som vill krossa drömmen om ett multietniskt, jämlikt samhälle, och utplåna de framsteg som gjorts.

De verkar inte tveka att återuppväcka IS, och låta tusentals terrorister som i dag sitter fängslade slippa ut. Hotet om folkmord och etnisk rensning är tillbaka.

Omvärlden måste agera genast. Efter påtryckningar från bland annat Vänsterpartiet har den svenska regeringen beslutat att i EU driva kravet på ett vapenembargo mot Turkiet och direkt humanitärt bistånd till norra Syrien. Det är bra, men Sverige måste gå före och visa vägen.

Både Finland och Norge har redan förbjudit vapenexport till Turkiet. Det borde vi också göra. Bara under 2018 exporterade Sverige krigsmateriel till Turkiet för 300 miljoner kronor, enligt Svenska freds (SvD 11/10). Det är material som är helt nödvändigt för att Erdogan ska kunna fortsätta sitt krig.

Vi måste genast stoppa all vapenexport, inklusive följdleveranser. I nuläget använder Turkiet dessutom det flyktingavtal som träffats mellan Turkiet och EU för utpressning. Det är orimligt av flera skäl, och vi kräver att avtalet bryts omgående.

Det är allas vår mänskliga plikt att agera för att stoppa det lidande och den död som kommer att följa i spåren av invasionen. Det är en fråga om att försvara människors grundläggande rätt till liv i fred och säkerhet. Där måste vi alla stå enade, över religiösa, politiska och etniska gränser.

Jon Thorbjörnson (V)

riksdagsledamot Halland

Jonny Wester (V)

distriktsstyrelsen Halland

Mona Granquist (V)

ordförande Halmstad

Mikael Hallberg (V)

gruppledare Falkenberg

Agnes Hulthén (V)

gruppledare region Halland

Lisa Mogren (V)

gruppledare Hylte

Lars-Åke Erlandsson (V)

gruppledare Varberg

Maria Rasmussen (V)

gruppledare Kungsbacka

Veronica Svensson (V)

ordförande Falkenberg

Jeanette Mäkeläinen (V)

ordförande Kungsbacka

Lennart Svensson (V)

ordförande Laholm

Tania Bengtsson (V)

gruppledare Halmstad

Kajsa Lissel (V)

ordförande Varberg