Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Brottsförebyggande rådet uppskattar att cirka 150 000 barn i Sverige lever tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.” Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Brottsförebyggande rådet uppskattar att cirka 150 000 barn i Sverige lever tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi kan inte vara nöjda förrän antalet kvinnomord är noll

För att våga lämna en våldsam relation måste skydd och stöd förbättras. Kvinnor och barn som vågat lämna måste känna sig säkra på att samhället går att lita på. Det skriver flera socialdemokratiska företrädare med anledning av kampanjen En vecka fri från våld.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Över 300 kvinnor. Så många kvinnor i Sverige har dödats av sina män de senaste 20 åren. Det är en tung siffra att förlika sig med. Det betyder att det i genomsnitt är mer än en kvinna i månaden i Sverige som dödats av sin man. Många gånger har kvinnan tidigare sökt hjälp hos någon myndighet innan mordet har skett. Att samhället inte lyckats skydda dessa kvinnor är ett tungt misslyckande att bära.

I familjer med våld drabbas även barnen. Brottsförebyggande rådet uppskattar att cirka 150 000 barn i Sverige lever tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Barn som lever i våldsamma familjeförhållanden är lika mycket brottsoffer även när våldet inte är riktat direkt mot dem.

För att våga lämna en våldsam relation måste skydd och stöd förbättras. Kvinnor och barn som vågat lämna måste känna sig säkra på att samhället går att lita på. Våldsutövare ska straffas och offer ska skyddas.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit fram ett åtgärdspaket med 40 punkter för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Åtgärdspaketet är en förstärkning av den nationella strategin som regeringen haft sedan förra mandatperioden.

De 40 punkterna delas in områden som innebär ett utökat förebyggande arbete mot våld, starkare skydd för våldsutsatta kvinnor och barn, effektivare brottsbekämpning och förbättrad kunskap och metoder.

Tillvaron för många våldsutsatta har blivit än värre under coronapandemin. Under lång tid tvingades både barn och vuxna bli allt mer isolerade tillsammans med sin förövare. Det blev än mer tydligt att mer resurser måste till och en kraftsamling krävs för att kunna skapa en riktig förändring. För att åtgärderna ska ge effekt krävs en bättre samordning och satsningar på alla nivåer av samhället. Staten, regioner och kommuner måste alla bidra till arbetet för att förändring ska kunna ske på riktigt.

Under 2021 har Halmstads kommun haft en socialdemokratisk budget efter att vårt förslag fick störst stöd i kommunfullmäktige. I vår budget avsatte vi bland annat medel till socialförvaltningen för att samordna kommunens arbete med att motverka och förhindra våld i nära relationer. Arbetet utgår från den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och jämställdhetsmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Just nu pågår En vecka fri från våld. Det är en återkommande kampanj som sker runt den 25 november, vilket är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Sverige är på många sätt ett jämställt land, men arbetet måste fortsätta tills varje kvinna är trygg. Både i och utanför hemmet. Genom nationella åtgärdspaket, kampanjveckor och genom att våga ställa frågan till någon du är orolig för.

300 kvinnor. Så många kvinnor i Sverige har dödats av sina män de senaste 20 åren. Vi kan inte vara nöjda förrän den siffran är noll.

Krissi Johansson (S)

kommunråd

Malin Karlsson

ordförande S-kvinnor Halmstad

Rebecca Nordström

Christel Eriksson

Ana-Valeria Mermege

Eva- lena Jacobsson

Sawsan Akki

Eva Magnusson Westin

S-kvinnors styrelse i Halmstad