Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Med vetskapen om ännu ett kritiskt utlåtande ansåg vi att denna detaljplan har oddsen emot sig att kunna bli verklighet.” Bild: White arkitekter
”Med vetskapen om ännu ett kritiskt utlåtande ansåg vi att denna detaljplan har oddsen emot sig att kunna bli verklighet.” Bild: White arkitekter

Vi kan inte stötta skendemokrati

Det låg ett öppet erbjudande på bordet; att stoppa hotellbygget här och nu. Sverigedemokraterna sa nej. Det skriver de socialdemokratiska kommunråden Stefan Pålsson och Krissi Johansson om beslutet att skjuta upp folkomröstningen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

En folkomröstning om hotellbygget på Österskans skulle ha genomförts nu i januari. Socialdemokraterna har varit för hotellbygget och även folkomröstningen. Förra veckan fick vi dock ta del av ny information som gjorde att vi blev tvungna att ändra oss i frågan.

Länsstyrelsen har tidigare kritiserat hotellbygget för att bryta mot det lagstadgade riksintresset för kulturmiljö. Eftersom kommun och länsstyrelse har tyckt olika har kommunen upphandlat en oberoende konsult att titta på frågan.

Konsulten visade sig hålla med länsstyrelsens kritik, men kommunen var inte nöjd med rapporten och ville därför upphandla en ny. Detta material skulle invånarna få ta del av först efter folkomröstningen.

Där tyckte vi socialdemokrater att vi nått vägs ände med detta projekt. Det var dags att göra om och göra rätt. Med vetskapen om ännu ett kritiskt utlåtande ansåg vi att denna detaljplan har oddsen emot sig att kunna bli verklighet.

Med en stundande folkomröstning ville vi agera snabbt. Vi kan inte med gott samvete låta Halmstads invånare gå till folkomröstning utan fullständig information och om en detaljplan som ändå riskerar att upphävas. Vi kan inte stå för det.

Socialdemokraterna la därför i tisdags ett yrkande i samhällsbyggnadsutskottet om att avbryta detaljplanen och därmed även folkomröstningen. Frågan borde ha varit enkel att besluta om eftersom vi nu var en majoritet av partierna som uttryckt sitt missnöje mot hotellet.

Döm om vår förvåning när de stora hotellmotståndarna Sverigedemokraterna inte längre ville stoppa detaljplanen. De röstade ner vårt förslag och valde i stället att lägga ett eget om att folkomröstningen skulle skjutas upp till valdagen, vilket fick stöd av Alliansen.

Det låg alltså ett öppet erbjudande på bordet; att stoppa hotellbygget här och nu. Sverigedemokraterna sa nej. Det är omöjligt att tolka på annat sätt än att de plötsligt vill ha hotellet på Österskans.

SD:s förslag innebär att kommunen nu får i uppdrag att jobba vidare med detaljplanen. Det innebär ännu mer kostnader och resurser på fler konsultrapporter.

Varför skulle ett parti vilja arrangera en folkomröstning om en fråga de ändå kommer säga nej till? För oss är SD:s agerande obegripligt.

Demokrati är en viktig fråga för oss socialdemokrater. Därför blir vi bedrövade över att Halmstads invånare kommer att få rösta om en fråga vars utgång redan nu är så osäker. Det är inget annat än skendemokrati.

Vi vill gärna se en utveckling av Österskans och att påbörja en ny process för området med mer realistiska chanser att faktiskt kunna genomföras hade varit positivt för Halmstads stadsutveckling.

Att ändra sig i en fråga är aldrig lätt och det ger ofta inga billiga poänger, vilket många gärna hävdar. Men vi måste bedriva politik som vi tror på och som är ärlig mot våra invånare.

Stefan Pålsson (S)

kommunråd

Krissi Johansson (S)

kommunråd