”För att ge Eketångaskogen ett långsiktigt skydd kommer vi också föreslå att hela det hittills oskyddade området i Eketångaskogen markeras som ’Grönyta särskilt viktig att bevara’.”
”För att ge Eketångaskogen ett långsiktigt skydd kommer vi också föreslå att hela det hittills oskyddade området i Eketångaskogen markeras som ’Grönyta särskilt viktig att bevara’.” Bild: Jari Välitalo

Vi föreslår att Eketånga stryks från planen

Att en ny översiktsplan kommer på plats är fullständigt avgörande för Halmstads utveckling. Det skriver Jonas Bergman tillsammans med flera moderater som vill att Eketångaskogen utgår från planen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

När beslutet om ny översiktsplan fattas i kommunfullmäktige på onsdag kommer Moderaterna föreslå att Eketångaskogen utgår ur planen.

Detta beslut har växt fram av ett flertal olika skäl. Dels har vi självklart tagit intryck av en stark opinion i frågan, men också av att Länsstyrelsens yttrande kommer begränsa området på ett sätt som gör nyttan med exploateringen mindre och mer osäker.

Dessutom har Centerpartiet nu lämnat vår gemensamma överenskommelse om ny översiktsplan. Efter krav från Moderaterna ingick en kraftig minskning av bebyggelsen i Eketångaskogen i denna överenskommelse, med en övervägande del av ytan avsatt för villor och radhus. Denna del av överenskommelsen väljer vi nu alltså att frångå och föreslår i stället att ytan stryks helt.

ANNONS

För att ge Eketångaskogen ett långsiktigt skydd kommer vi också föreslå att hela det hittills oskyddade området i Eketångaskogen markeras som ”Grönyta särskilt viktig att bevara”. Vi hoppas att övriga partier kommer att ansluta sig till detta moderata förslag.

Översiktsplanen sätter dock bara de breda ramarna för vad som kan bebyggas i framtiden. Skulle vårt yrkande röstas ner i fullmäktige kommer vi stå fast vid vårt ställningstagande i det fortsatta arbetet med bostadsplanering i Halmstad, genom att säga nej till att området tas med i bostadsförsörjningsprogrammet. Oavsett vad översiktsplanen säger så kommer nämligen ingenting att kunna detaljplaneras utan att beslutas i detta följande steg.

Precis som tidigare kommer vi också att yrka på att området Tylösandskogen (H3) stryks ur planen. Naturvärdena på den platsen är såpass höga att området inte alls bör bebyggas.

När det gäller förslaget om att återremittera hela planen så säger vi samtidigt tydligt nej till detta. Bristen på mark för företag har varit påtaglig de senaste fyra åren och är ett av de absolut största hindren för att på riktigt kunna förbättra Halmstads företagsklimat.

Var tredje halmstadföretagare uppger i Svenskt Näringslivs senaste mätning att mer byggbar mark är en av de absolut viktigaste prioriteringarna i Halmstad. I stort sett ingen ny verksamhetsmark har kunnat planläggas sedan 2018, vilket inte kan beskrivas på annat sätt än katastrofalt för en kommun som trots en stark utveckling de senaste åren, fortfarande har en arbetslöshet över rikssnittet.

ANNONS

Vi är också rödlistade som studentstad på grund av bostadsbrist och har en enormt stor efterfrågan på alla sorters bostäder för både nuvarande och nya invånare. Åren 2020–2021 detaljplanerades i snitt bara 200 bostäder i Halmstad per år, när det verkliga behovet är det fyrdubbla.

Att en ny översiktsplan kommer på plats är alltså fullständigt avgörande för Halmstads utveckling. Att riskera att skjuta det beslutet flera år på framtiden vore därför ödesdigert för vår kommun och djupt oansvarigt av kommunfullmäktige.

För Moderaternas grupp i kommunfullmäktige

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande

Anna Fallkvist (M)

gruppledare

Carl-Johan Berthilsson (M)

ledamot kommunstyrelsen

Christofer Lundholm (M)

ledamot kommunstyrelsen

Louise Uvenfeldt (M)

ersättare kommunstyrelsen

Sebastian Stenbeck (M)

ersättare kommunstyrelsen

Läs mer:

LÄS MER:M kovänder om Eketångaskogen

ANNONS