Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vi brinner för allas rätt till ett bra hem

Förslaget om marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden, det höjer bara hyrorna i redan alltför dyra lägenheter. Det skriver Tomas Svensson från Hyresgästföreningen i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Svar till ”Lättare att bygga i hela Halland”, den 23/1.

Hyresgästföreningen hoppades på en ny regering som återupptog arbetet med att få till en bred uppgörelse om bostadspolitiken. En politik som gav ramar för olika aktörer att planera och agera för att lösa bostadskrisen. I stället fick vi ett januariavtal som främst syftar till att införa marknadshyror – först i nybyggnation och sedan eventuellt även för äldre lägenheter.

Ola Johansson (C) och hans partikamrater har en övertro till marknaden som en räddande ängel för att lösa bostadsbristen. Marknaden tar bara hänsyn till efterfrågan, inte till behov.

Det mesta som byggs i dag är för dyrt och det är viktigt att det även byggs lägenheter som de med lägre betalningsförmåga har råd att bo i. Marknadshyror ger inte fler bostäder, bara dyrare. Enligt den rapport som analysföretaget Ramböll tog fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle fri hyressättning ge i genomsnitt 31 procent högre hyror Halmstad.

Tidigt gav tunga aktörer på bostadsmarknaden sina kommentarer till Januariavtalet. Cecilia Fasth, vd för Stena Fastigheter, sa i en intervju i SvD att ”för oss är hyressättningen i nyproduktionen tillräckligt bra” (15/1-19).

Hyresnivåer i nybyggda lägenheter har senaste halvåret nått en topp. Branschen reagerar på minskad efterfrågan med minskat byggande. Det är dags att våra politiker tar sitt ansvar och skapar bättre förutsättningar för fler bostäder och hyresrätter med rimlig hyra.

Ola Johansson och hans kollegor skriver att det ska vara möjligt för en hyresgäst att ingå egna överenskommelser om hyran. Men den möjligheten finns redan i dagens hyressättningssystem.

Det är också så att lägenhetens kvalitet och läge redan i dag avspeglas i hyresnivåerna. I exempelvis Halmstad och Falkenberg arbetar vi aktivt med så kallad systematisk hyressättning för att öka tydligheten kring hur olika faktorer ska vägas emot varandra för att bestämma en lägenhets bruksvärde.

Hyresgästföreningen har flera förslag för att minska bostadsbristen och skapa rättvisare villkor mellan ägt och hyrt boende genom en översyn av skattereglerna och tydliga krav på kommuner om byggregler och markanvisning. En ny bostadspolitik måste se till helheten.

Ola Johanssons kommunala kollegor är de som ska hantera konsekvenserna av marknadshyror. Förslaget löser inte problemen på bostadsmarknaden, det höjer bara hyrorna i redan alltför dyra lägenheter.

Allas rätt till ett bra hem är något vi i Hyresgästföreningen brinner för. Vi står gärna till förfogande som samtalspartner och kunskapsbank i kommande diskussioner om bostadspolitik.

Tomas Svensson

ordförande i Hyresgästföreningen Halmstad-Laholm