Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tommy Rydfeldt är gruppledare för Liberalerna i Region Halland och förstanamn på regionlistan. Bild: Annika Karlbom

Varje läkare ska ansvara för sina patienter

För att öka tillgängligheten vill vi öppna två närakuter vid sjukhusen i Halmstad och Varberg, skriver regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Vet du vad din läkare heter? De flesta svarar nej på frågan och lägger till att de varit olika läkare vid besöken på vårdcentralerna.

Det gör att det brister i kontinuiteten och man kan behöva berätta sin historia om och om igen.

Vården blir inte heller så effektiv den borde kunna vara.

Region Halland ser nu över vårdvalet. Liberalerna vill att listningen ändras från ett hus/verksamhet till fast läkare.

Förebilden är inte minst de norska och danska fastläkarmodellerna, där varje läkare har omkring 1 200 patienter – hälften jämfört med en svensk läkare. Varje läkare ska ansvara för sina patienter och samordna den övriga vård som de kan behöva. Det förbättrar kontinuiteten för patienterna och gör vården mer effektiv.

Enligt läkarfakta fanns det 7 302 stycken aktiva allmänspecialister i Sverige 2016. Det skulle innebära en läkare per 1 369 patienter.

Men alla jobbar ju inte på vårdcentraler eller väljer att arbeta deltid. Därför finns det en brist.

Liberalerna är övertygade om att ett förändrat vårdval med listning på läkare och fast läkare för patienten, skulle locka fler att arbeta på vårdcentraler och därmed skapa ökad tillgänglighet.

Liberalerna vill att listning på fast läkare skrivs in i hälso- och sjukvårdslagen.

På vårdcentralerna har vi BVC (barnavårdcentral) som är experter på det stöd barn behöver sina första år. Regionen har också särskilda ungdomsmottagningar.

Det vore lika naturligt att en del av vårdcentralen var en ÄVC (äldrevårdcentral) för de över 75 år, där personalen är specialiserad på äldres sjukdomar. Att man får eget telefonnummer, eget väntrum och får kontakt med äldresjuksköterska direkt. Med ett särskilt äldreteam som stöttar upp.

I arbetet med vårdvalet vill Liberalerna pröva att lägga in ÄVC som då vårdcentralerna kan få särskild ersättning för. Den extra ersättningen är vi övertygade om att man sparar in genom att äldre uppmärksammas tidigare och får rätt vård på rätt ställe inom sjukvården.

Många som söker sjukhusets akuter skulle kunnat gå till en vårdcentral. Men den kanske inte hade en tid, var stängd eller så tror man sjukhuset kan ge bättre vård.

För att öka tillgängligheten vill Liberalerna öppna två närakuter vid sjukhusen i Halmstad och Varberg. Öppet 16–23 vardagar och 10–23 helger. Placeringen gör att dessa har tillgång till analys av prover och röntgen.

Den 9 september kan du påverka om du vill ha fast namngiven husläkare, att äldre skall få extra stöd på vårdcentralen och att det skall finnas närakuter.

Valet är ditt. Din röst gör skillnad.

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare Region Halland

förstanamn regionlistan

Detta är den fjärde artikeln i serien "Val 2018 Halland".