Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vad kan vi göra åt våld i nära relationer?

Vi i Centerpartiet Hylte har lagt en motion om att införa ”huskurage” i Hylte kommun och som går ut på att ge grannar verktyg att agera vid misstanke att någon far illa. Det skriver fyra centerpartister från Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Kvinnorna i Sverige, fick rösträtt 1921. I mitten av 1970 – talet, var det ”tillåtet att misshandla sin partner i hemmet”, det vill säga brottet föll inte under allmänt åtal! Om inte den misshandlade ville göra en anmälan – kunde inte samhället ingripa.

I slutet av 1990 – talet, kom fridslagarna som innebar, att även om den misshandlade inte ville anmäla – kunde samhället ingripa och anmäla ändå. Givetvis blev då detta brott, mycket svårlöst på grund av bevisfrågan.

Fridslagarna, har uppdaterats och utökats sedan dess men oavsett vilken regering som suttit – har det inte hänt några större framgångar i detta komplexa problem.

Våld i nära relationer, omges av mycket myter och direkta felaktiga antaganden. Våldet spänner över alla samhällsklasser! ”Alla kvinnor kan bli misshandlade men alla män blir inte misshandlare”. Lagarna omfattar fysiskt och psykiskt våld. Män och kvinnor.

Större delen av offren, är kvinnor. Allt för ofta leder våldet till död.

Vad händer med barnen i relationer, där de får se nära anhöriga slå eller få slag? Det behövs ingen större intelligens för att inse, att dessa barn utsätts för ofattbara psykiska skador som kommer att finnas under resten av deras liv i en eller annan form!

Vi kan inte blunda och vänta på, att någon annan ska lösa problemet!

Vi behöver reagera och agera nu!

Mycket kan göras! Upplysa människor om problemet. Lära våra barn mänskliga värderingar.

Det pågår ett projekt på flera ställen i landet som heter ”huskurage”.

Metoden är framtagen av föreningen med samma namn. Det går ut på, att ge grannar verktyg att agera vid misstanke att någon far illa. Det är inget som är dyrt eller krångligt utan det handlar om att ge boende, styrelser, föreningar och hyresvärdar ett ”uppdrag” att anta en policy för detta.

Helt enkelt mer information om vad man kan göra och vart man kan vända sig. Lite i ”grannsamverkans” anda.

Vi i Centerpartiet Hylte, har lagt en motion om, att införa detta i Hylte kommun. Det går inte att säga att det kostar för mycket pengar att införa.

Kostnaderna för att blunda – blir enormt mycket större! För vissa blir priset – döden!

Anna Roos

Malin Svan

Per Andersson

Maj Brodin Johansson

för Centerpartiet i Hylte