Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kulturhuset. Det finns konkreta idéer om hur huset kan fungera och administreras. Bild: Bild: Jörgen Alström
Kulturhuset. Det finns konkreta idéer om hur huset kan fungera och administreras. Bild: Bild: Jörgen Alström

Vad är problemet med Kulturhuset?

Det finns nu cirka 15 organisationer som är beredda att mer eller mindre direkt flytta in i Kulturhuset - då det helt enkelt inte finns liknande lokaler någon annanstans i kommunen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det har åter igen blåst till strid om Kulturhuset i Folkparken - det är definitivt inte första gången - men möjligtvis blir det den sista? Som vanligt står kulturlivet på den ena sidan och politikerna på den andra - ett tröttsamt scenario där de senare aldrig upphör med att betrakta Kulturlivet som bråkiga barn - men med barn är det ju som bekant så att om de uppfostras väl, kommer de att utvecklas till samhällsviktiga varelser - såväl i individuellt som i grupp.

Någonstans löper nu politiken/kommunen iväg åt ett håll och det levande Kulturlivet lämnas kvar vid det vägskäl där de skildes. Att de som lämnas kvar protesterar är ju lika självklart som att vi får det vi fostrar.

Det märkliga i hela situationen kring Kulturhuset är att politiken/kommunen tydligen har fått för sej att det är de som är kulturlivet och därmed likt dåliga föräldrar ljuger för sina barn - i detta fall får vi i det levande Kulturlivet allt som oftast höra vad som är bäst för oss. Denna glipa tenderar att bli större & större med tiden och till slut återstår endast den Kultur som är tillåten enligt den kommunala visionen och då är vi riktigt illa ute.

Så - vad är det som är problemet? Knappast pengar, då Halmstad dels är en rik och växande kommun, dels skryter och gärna håller fram just det kulturliv som man nu motarbetar - men ord utan innehåll aldrig himlen når, för att citera Shakespeare.

Det finns nu cirka 15 organisationer som är beredda att mer eller mindre direkt flytta in i Kulturhuset - då det helt enkelt inte finns liknande lokaler någon annanstans i kommunen. Detta entreprenörskap borde uppskattas och bifallas direkt - inte motarbetas. Det finns dessutom konkreta idéer om hur huset kan fungera och administreras.

Kulturhuset ligger i en känslig historisk miljö - vilket Länsstyrelsen har påpekat - och utgör där ett historiskt landmärke. Dessa bör vi slå vakt om, utan att för den sakens skull stoppa samhällsutvecklingen.

Om Halmstad vill vara den kommun man ofta utger sej för att vara - borde det inte finnas några problem i denna onödigt infekterade fråga? För fastighetsägaren är det dessutom en fjäder i hatten att våga satsa på Kultur - något som ger en betydligt mer långsiktig effekt än några bostadshus till på området ifråga. Våga visa lite mod, kära vänner.

Bygg gärna några hus ner mot Nissan - men våga för en gångs skull satsa på det som är hållbart. Det finns plats för både dessa nya hus & Kulturhuset inom Folkparkens område. Det finns ju trots allt mer mark att bygga på i Halmstad. Vilken bild av staden vill ni tillsammans sprida om staden vid havet? Så - vad är problemet?

Ulf Andersson

Halmstads kommuns Kulturpristagare 2018 samt Konstnärlig ledare för Internationella Gatuteaterfestivalen.