Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Anna Härstedt

Välkommen ombord på Atle

Sjöfartens rekryteringsbehov är stort – det innebär att det finns gott om jobb inom branschen. Det skriver Katarina Norlén, Mattias Dahl och Caj Luoma, med anledning av att isbrytaren Atle på fredagen besöker Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

HP Debatt 28/6. Vår största uppgift är att öka kunskapen om sjöfarten eftersom det finns mycket goda jobbmöjligheter inom branschen. Därför arrangerar vi Sjöfartskonvojen – ett initiativ där vi bjuder ombord allmänheten på isbrytaren Atle som i sommar besöker elva hamnar längs med Sveriges kust. I dag den 28 juni besöker Atle Halmstad, välkommen ombord.

Sjöfartens rekryterings- behov är stort – det innebär att det finns gott om jobb inom branschen. Eftersom havet är en viktig transportväg för Sverige – 90 procent av all export och import transporteras på sjön – skulle utebliven rekrytering få stora konsekvenser, både för näringslivet och för samhället, lokalt men även för hela Sverige. Industrin och handeln är helt beroende av sjöfarten och stora skatteintäkter går förlorade om affärer inte blir av.

Med Sjöfartskonvojen hoppas vi nu nå både unga och vuxna för att berätta om sjöfartens yrken, utbildningar och karriärvägar. Förutom möjligheten att besöka Atle arrangeras aktiviteter ombord och på kajen intill för att visa upp branschen och vad den innebär i dag.

Sjömansyrkena är inte som de var förr när man var borta hemifrån i långa perioder. I dag är det vanligt med arbetsperioder på 1–2 veckor med motsvarande ledighet, vilket ger möjligheten att leva som vilken modern barnfamilj som helst eller att kunna ägna sig åt ett fritidsintresse.

Dessutom erbjuder branschen goda karriärmöjligheter, varierade och spännande arbetsuppgifter och möjligheten att få se världen.

Teknikutvecklingen har bidragit till en modern, datoriserad bransch med varierade arbetsuppgifter. Vi hoppas därför att fler kvinnor ska upptäcka sjöfarten.

Samtidigt vill vi understryka att det även i framtiden kommer behövas personal inom sjöfarten – teknikutvecklingen innebär inte färre jobb men att yrkesroller kan komma att förändras.

Det är nu viktigt med långsiktiga satsningar på sjöfarten, på skola och branschens utbildningar. Om tillräckliga resurser avsätts för att stärka utbildningarna kan vi få sjöfarts- kompetens i världsklass och attraktionen att söka utbildningarna kommer samtidigt öka.

Men vi tror trenden går att vända – att fler kommer vilja utbilda sig till sjöfarten. Vi tror även att Sverige har god möjlighet att ta ledning och visa världen en hållbar och modern sjöfartsbransch. En karriär inom sjöfarten innebär att du är en del av en spännande utveckling. Välkommen ombord på Atle så berättar vi gärna mer.

Katarina Norén

generaldirektör Sjöfartsverket

Mattias Dahl

vd Transportföretagen

Caj Luoma

chef kompetensförsörjning Transportföretagen