”Halmstad lider av en allvarlig skolsegregation som måste lösas och likvärdigheten måste öka.”
”Halmstad lider av en allvarlig skolsegregation som måste lösas och likvärdigheten måste öka.” Bild: Alexander Olivera/TT

Uppväxtvillkor för barn och unga ska vara jämlika

I dag är skillnaderna i skolresultat stora mellan de olika stadsdelarna. Det duger inte. Halmstad kan bättre. Det skriver oppositionsrådet Krissi Johansson (S) och S-ledamöterna i barn- och ungdomsnämnden.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I Halmstad ska allas uppväxtvillkor vara goda, jämlika och jämställda. Så lyder det första och kanske viktigaste målet i socialdemokraternas budgetförslag för år 2022, för Halmstads kommun. Det är en oppositionsbudget med stora ambitioner för barn och unga, som tyvärr inte fick majoritet i fullmäktige.

Att alla barn och unga i Halmstads kommun ska känna sig trygga i skolan, på sin fritid och hemma är en av de viktigaste utmaningarna vi har. Den psykiska ohälsan bland unga ökar och pandemin har för många gjort situationen värre. Många har fått göra en stor del av sin utbildning på distans, fritidsaktiviteter har ställts in och många har blivit mer isolerade i sina hem.

ANNONS

I vårt förslag till planeringsdirektiv med budget ville vi ge i uppdrag att öka jämlikheten för barn och ungas fritid. I dag är det stora skillnader på hur aktiva barn är på fritiden beroende på var i kommunen du bor. Socioekonomiska förutsättningar är en stor påverkansfaktor och i de östra stadsdelarna är barn som minst föreningsaktiva. Extra lågt är det bland flickor.

Att delta i aktiviteter på fritiden ökar den inkluderande känslan i samhället och kan ge positiva kontaktytor för barn som kanske behöver det som mest. Vi vill därför se initiativ för att öka jämlikheten för barn och ungas fritid.

I Halmstads kommun kan inte ambitionen vara lägre än att varje barn och ungdom ska ha en hälsosam, aktiv och trygg fritid. Det har också en positiv effekt på hur det går för en i skolan.

Skolan i sin tur spelar en stor roll för att öka jämlikheten för barns förutsättningar. Halmstad lider av en allvarlig skolsegregation som måste lösas och likvärdigheten måste öka. Vilka betyg du har ska inte vara kopplat till vilken skola du går på. I dag är skillnaderna i skolresultat stora mellan de olika stadsdelarna. Det duger inte. Halmstad kan bättre.

Nu är det många som återgår till skolan efter sommarlov. Vissa kommer tillbaka med soliga minnen och roliga erfarenheter att berätta om, men inte alla. Barn och ungas psykiska ohälsa är oroväckande och något som kräver resurser för att lyckas vända den negativa trenden.

ANNONS

Vi ser ett stort behov av att skala upp arbetet med tidiga och samordnade insatser. Då skapas möjlighet att bryta negativa händelseförlopp. Vi vill se en förstärkt elevhälsa, ökad vuxentäthet i skolan och en jämlik fritid.

Att lyckas förändra en skadlig tillvaro för ett barn är inte bara en vinst för den enskilda individen. Det är också en viktig åtgärd för att få bukt på flera stora samhällsproblem.

Det kan minska framtida utanförskap, kriminalitet, arbetslöshet och segregation. Barnen är framtiden och det är vårt jobb att visa varje barn att samhället går att lita på.

Krissi Johansson (S)

oppositionsråd

Sandra Löberg Erlandsson

Magnus Jeppesen

Inga-Lill Nilsberth

Ola Oscarsson

Jenny Sjöstedt

S-ledamöterna i barn- och ungdomsnämnden

ANNONS