Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Jag hoppas fler med mig tycker att Kulturhuset skall vara kvar. Betänk hur många som har träffat sin levnadskamrat på detta dansgolv." Bild: Jörgen Alström

Upp till kamp för Kulturhuset i Folkparken

Om nu det tas ett beslut att bygga bostäder i Folkparken så bör man anpassa planen till att låta Kulturhuset vara kvar. Det skriver Björn Clason, ordförande för PRO-dansarna, och som efterlyser en lokal för danssammankomster i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det är dags för kommunen att planera för ett folkligt och brett kulturliv efter coronapandemin

Dans är en bra motionsform för kropp och själ och en stor del av den folkliga kulturen.

Vi kommunboende i Halmstad saknar möjligheten att kunna utföra en av de största och mest förankrade och breda kulturella verksamheter i landet.

Halmstads kommun har eftersatt möjligheterna till dans i många år för den breda allmänheten. Men även regionen har brustit i sitt engagemang att skapa goda förutsättningar inom den breda folkliga kulturen.

Dans i form av sällskapsdans, som foxtrot, bugg och gammeldans med mera, finns det ett stort intresse av. I dag finns det små möjligheter för de kommande generationerna att kunna komma ut och kunna dansa inom Halmstads kommuns gränser.

De som har funnit ett intresse för dans, måste söka sig till andra grannkommuner som har förstått att ta tillvara dessa mötesplatser.

Den dansbandskultur vi har i landet är unik i hela världen och är tydligt på uppgång.

I dag har vi i Halmstad ingen lokal som är lämplig för exempel danssammankomster som kan rymma 200–400 personer.

Halmstads kommun kan, om viljan skulle infinna sig hos de styrande politikerna, skapa en mycket efterlängtat kulturell samlingsplats.

Vi har en unik plats i form av vår folkpark, med det gamla Kulturhuset, som har varit en betydande del av det historiska kulturlivet och dess utveckling i Halmstad.

Tyvärr har återigen den rivningshysteri som huserat inom kommunen låtit påskina att vårt fina kulturhus skall rivas och skapa plats för flertalet höghus.

Dans är en mycket viktig del av att skapa en bra folkhälsa och goda relationer mellan olika generation, folkslag och kulturer.

Den senaste forskningen visar att dansen har en positiv effekt på hela kroppen, inklusive hjärnan.

I en forskningsstudie från Magdeburguniversitetet i Tyskland, delades 70-åringar in i två olika grupper. Den ena gruppen fick dansa medan den andra fick gymma och köra olika typer av styrketräning. Efter ett halvårs intensivträning två kvällar i veckan, testades de båda grupperna.

Det visade sig att de som dansat hade 15 procent starkare muskler, jämfört med de som gymmat. Forskarna tror att det beror på att det är bra att aktivera både kroppen och själen. Så försök att hitta en bättre motionsform där du måste använda både muskler och hjärna.

Om nu det tas ett beslut att bygga bostäder i Folkparken så bör man anpassa planen till att låta Kulturhuset vara kvar.

Jag hoppas fler med mig tycker att Kulturhuset skall vara kvar. Betänk hur många som har träffat sin levnadskamrat på detta dansgolv.

Kan inte detta vara värt någonting!? Upp till kamp för vårt fina Kulturhus i Folkparken där man åter kan skapa en riktig bra danskultur i Halmstad!

Björn Clason

ordförande PRO-dansarna Halmstad