”Under många år var Grimeton Radiostation stängd för utomstående. Även om förhållandet i dag är det omvända så lever minnet om platsens tidigare slutenhet kvar hos många i lokalområdet.”
”Under många år var Grimeton Radiostation stängd för utomstående. Även om förhållandet i dag är det omvända så lever minnet om platsens tidigare slutenhet kvar hos många i lokalområdet.” Bild: Olof Ohlsson

Unesco – en länk mellan Halland och världen

Under de senaste 75 åren har mycket skett inom det svenska Unesco-arbetet och vi ser nu fram emot att utveckla arbetet lokalt, nationellt och globalt. Det skriver Anna-Karin Johansson och Camilla Lugnet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Utmaningar som pandemin och klimatförändringar har visat oss att vi alla är beroende av varandra. Det som händer lokalt påverkas av, och kan bidra till, globala utmaningar och lösningar. Exempel på detta är Unescos världsarv Grimeton Radiostation i Halland, ett arbete vi behöver bygga vidare tillsammans.

I år firar FN-organet Unesco 75 år. Sverige har varit medlem sedan 1950 och Unesco finns i dag över hela Sverige. I Halland finns världsarvet Grimeton Radiostation (sedan 2004), som visar hur tekniken och möjligheterna för trådlös kommunikation utvecklades under 1900-talets första hälft, en utveckling som lade grunden för det trådlösa samhälle vi idag tar för givet. Sammanlagt finns ett 50-tal Unesco-relaterade projekt, från världsarv till forskningscentrum, i Sverige.

ANNONS

Sverige är i dag en av de största givarna till Unesco och organisationen är en viktig plattform för Sverige i det globala arbetet med till exempel jämställdhet, yttrandefrihet och hållbar utveckling. Men vad innebär egentligen medlemskapet på lokal och regional nivå runt om i Sverige?

Bland annat bidrar Unesco-verksamheterna till att bevara värdefulla kultur- och naturmiljöer, skapa förutsättningar för dialog samt att utveckla internationella samarbeten. En studie gjord i Storbritannien ger en fingervisning om vad Unesco-samarbetet kan betyda lokalt – i Storbritannien genererar verksamheterna 1,5 miljarder kronor varje år.

Mycket av detta härrör från inkomster från människor som väljer att resa till världsarv och andra Unesco-områden. Pengarna tillfaller därför lokala aktörer. Studien visar också på positiva effekter för samhället i stort.

Under många år var Grimeton Radiostation stängd för utomstående. Även om förhållandet i dag är det omvända så lever minnet om platsens tidigare slutenhet kvar hos många i lokalområdet. I den process som inleddes 2018 har återkommande informationsträffar med närboende och lokala aktörer blivit ett sätt att främja dialog och engagemang kring världsarvsarbetet.

Bland de projekt som genomförts under det gångna året återfinns exempelvis samarbeten med den Mobila ungdomsverksamheten och Arbetscentrum i Varbergs kommun. Att förlägga ungdomsaktiviteter och sociala projekt till världsarvet har även bidragit till en medvetenhet och en känsla av ”medägande” för platsen.

ANNONS

Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang. Utan de viktiga insatser som görs av ideella organisationer, lokala myndigheter och eldsjälar skulle de inte finnas i dag.

Under de senaste 75 åren har mycket skett inom det svenska Unesco-arbetet och vi ser nu fram emot att utveckla arbetet lokalt, nationellt och globalt. Det lokala engagemanget kommer att fortsätta att vara grundbulten i det arbetet.

Anna-Karin Johansson

generalsekreterare Svenska Unescorådet

Camilla Lugnet

vd Stiftelsen Världsarvet Grimeton

ANNONS