”År 2011 var det en kvarglömd dammsugare i Ringhals 2-reaktorn som ledde till en brand och ett långvarigt stopp.”
”År 2011 var det en kvarglömd dammsugare i Ringhals 2-reaktorn som ledde till en brand och ett långvarigt stopp.” Bild: Robin Aron

Transparens kring kärnkraften

Vi hoppas att den svenska regeringen och riksdagen vill se allvaret i situationen och lägger kärnkraften åt sidan. Det skriver Göran Bryntse och Thomas B Johansson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Den svenska lobbyn för mer kärnkraft syns och hörs alltmer och har nu fått acceptans från Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Man är inte nöjda med att det är fritt fram för ny kärnkraft i Sverige utan vill också ha betydande stöd från skattebetalarna och elanvändarna för att bygga ny kärnkraft med vinst. Kärnkraftens svårigheter och risker lämnas diskret därhän.

Betänk att i specifika sammanhang är kärnkraften förenad med närmast ofattbara faror. Så är det exempelvis vid:

• Naturkatastrofer (som tsunamivågorna i Japan, 2011).

• Reaktorhaverier (som Three Mile Island, USA, 1979, och Tjernobyl, Sovjetunionen, 1986).

• Hantering av radioaktivt avfall (någon säker sådan för 100 000 år är ännu inte i sikte).

ANNONS

• Kärnvapenspridning (vägarna är korta mellan militära och civila tillämpningar som nu illustreras av uppmärksamheten kring Irans kärnenergiprogram),

• Terrorhandlingar (spridning av radioaktivt material med mera).

Opålitlig kärnkraft. Men hur är det till vardags under så kallade normala förhållanden – är kärnkraften där en pålitligt stabil baskraft som man kan lita på i alla väder? Nej, inte ens då är dess driftsäkerhet något att skryta med. I Sverige når kärnkraftverken numera upp till sin fulla kapacitet under bara 70 procent av årets timmar.

Och vad värre är: det är bara delvis förutsägbart när leveransstoppen ska ske. En del av dem är både plötsliga och omfattande. År 2003 blev flera miljoner människor utan ström i Sydsverige och Danmark på grund av tekniska problem i både Oskarshamn och Ringhals.

2006 var Forsmark 1 bara en halvtimme ifrån en härdsmälta på grund av ett strömavbrott. År 2011 var det en kvarglömd dammsugare i Ringhals 2-reaktorn som ledde till en brand och ett långvarigt stopp.

I år hakade det upp sig vid ett bränslebyte i Ringhals så att driftstoppet som planerades från den 24 maj till den 20 juni fortsatte två månader extra. Detta väntas leda till ytterligare höjda elpriser i Sydsverige utöver vad som skett på grund av Sydvästlänkens närmast eviga försening.

ANNONS

Sara Jonsson på Svenska Kraftnät kommenterar händelsen så här. ”Det är lika svårt för Svenska Kraftnät som för andra aktörer att förutse en oplanerad revision av Ringhals 3” (Tidningen Näringslivet , 25/7). Talet om kärnkraft som planerbar är således vilseledande.

Kostnader för ny kärnkraft har skenat i västvärlden de senast tjugo åren och de nyaste anläggningarna väntas producera el till en kostnad som flerfaldigt överstiger marknadspriset för el. Nya koncept hävdas ständigt föra med sig mycket låga kostnader, tills man försöker omsätta dem i verkligheten (som i Finland, Frankrike och England).

Förnybar el är rikligt förekommande och teknik för sol-, vind- och vattenbaserad elproduktion slår nu all annan elproduktion kostnadsmässigt. Den väderberoende delen av förnybar el kan hanteras med etablerad teknik som lagrar olika energiformer som snabbt kan generera el för att täcka både korttids- och säsongsvariationer.

Sveriges roll. I EU:s just presenterade klimat- och energipaket har kärnkraften utelämnats. Vi hoppas att den svenska regeringen och riksdagen vill se allvaret i situationen och lägger kärnkraften åt sidan.

Svenska folket har rätt att få tydlig och komplett information kring vad staten gör i relation till kärnkraftens villkor i Sverige och hur EU:s Green deal och klimatprogram skall genomföras hos oss.

ANNONS

Göran Bryntse

teknologie doktor, ordförande i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation

Thomas B Johansson

professor emeritus i energisystem

ANNONS