Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Damfotbollen har uppnått enormt mycket på ett par decennier. Kraften finns i lagandan. Bild: Johanna Stjerna

Tjejcup samlar framtidens nya fotbollsstjärnor

I fotbollen premieras killar framför tjejer i sådant som tränings- och matchtider. Det är ingen smart modell. Det skriver Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Anställda inom den kvinnodominerade välfärden får allt för ofta höra att de ju brinner så mycket för sina omsorgsjobb, inte är väl lönen det viktiga?

På precis samma sätt får aktiva fotbollstjejer allt för ofta höra att den sena, obekväma plantiden var den enda lediga – men det viktigaste är ju ändå att ha kul? Det håller inte.

I VM-tider smäller fotbollsfakta högt vid nästan varje fikabord. Vem knyter alltid vänster sko först? Vilket lag har den mest dedikerade publiken, det snyggaste tifot, den vackraste sången?

Låt oss vidga vyn en smula. Vilken är Sveriges största tjejfotbollsturnering, en distriktsturnering för 16-åringar? Det är Cup Kommunal och den 28 juni spelas finalen mellan Östergötland och Ångermanland i Halmstad. Här samlas morgondagens stjärnor. Faktum är att alla spelare i damlandslaget har deltagit i Cup Kommunal.

Att välfärdens största fackförbund engagerar sig i tjejfotboll är ingen slump, för logiken är den samma. Ska kvaliteten bli riktigt hög måste villkoren för utövarna vara goda. Det gäller talangfulla fotbollspelare och det gäller de yrkesskickliga medlemmarna i Kommunal.

Damfotbollen har uppnått enormt mycket på ett par decennier. Kraften finns i lagandan. Det var inte länge sedan kvinnor tog sig rätten att spela fotboll. Fotboll är ett bra exempel på hur unga tjejer tar plats. I dag talar vi inte om fotboll och damfotboll, utan om damfotboll och herrfotboll. I dag finns VM, EM och Champions League även för damer.

Men mycket jobb återstår. I det VM som nu spelas delar Fifa ut drygt 70 000 kronor per person och dag till de klubbar vars spelare deltar. Motsvarigheten för damklubbar vid mästerskap är osannolika noll kronor. Detta har bland andra landslags- och Cup Kommunalmeriterade Caroline Seger och Magdalena Eriksson kraftfullt kritiserat. Även i fotbollens vardag, långt från mästerskapens strålkastare, premieras killar allt för ofta i sådant som tränings- och matchtider. Det är ingen smart modell.

Kommunal jobbar för bättre löner och villkor i arbetslivet, det gör att enskilda personer kan göra ett riktigt bra jobb – vilket i sin tur ger högre kvalitet i välfärden. På samma sätt innebär förbättrade villkor för fotbolls-tjejer att fler talanger fångas upp och blommar ut. Publiken bjuds på finkultur och de många enskilda kan dra nytta av sina idrottsliga erfarenheter i livet utanför.

Ett stort kliv mot en mer jämställd arbetsmarknad togs när undersköterskor i avtalsrörelsen 2016 fick en historisk extra löneökning, med ett snitt på 24 15 kronor mer i månaden över tre år. Hårt jobb ledde dit. Det är ett sätt att ge sig på orättvisor som får effekt över tid. Cup Kommunal är ett annat. Här erbjuds skickliga fotbollstjejer att spela på allra högsta nivå.

Likt spelarna i cupen vägrar vi att ge upp. Kommunal har engagerat sig i Cup Kommunal sedan 1991 för att göra fotbollen mer jämställd. Lika villkor är rätt och smart både på och utanför planen.

Tobias Baudin

förbundsordförande Kommunal