Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Att företag som vill etablera sig i vår kommun möts av ett besked att det tar minst tre år att skriva fram en detaljplan för att de ska kunna bygga sin nya verksamhetslokal är för oss socialdemokrater helt oacceptabelt." Bild: Jari Välitalo

Tillväxt kräver en modern samhällsbyggnadsprocess

Vi socialdemokrater har synliggjort att det går väldigt sakta med framtagandet av detaljplaner i kommunen. Det skriver Stefan Pålsson och Michael Svensson om partiets förslag att samhällsbyggnadsprocessen ska ses över, nu har blivit verklighet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I två budgetar har vi socialdemokrater yrkat på att samhällsbyggnadsprocessen ska ses över. Det har mötts av avslagsyrkanden från den styrande alliansen med motiveringar att Halmstads samhällsbyggnad är helt fri från fel och brister.

Med 4 000 barn i tillfälliga paviljonger, en skriande bostadsbrist och brist på verksamhetsmark så tycks verkligheten ha hunnit ikapp den tidigare så självsäkra alliansminoritet som i kommunstyrelsens verksamhetsplan nu äntligen har skrivit in att samhällsbyggnadsprocessen ska ses över.

Vi socialdemokrater har synliggjort att det går väldigt sakta med framtagandet av detaljplaner i kommunen. Bostadsbristen breder ut sig och långdragna processer väntar den som vill bygga nya bostäder eller etablera en ny verksamhet. Att företag som vill etablera sig i vår kommun möts av ett besked att det tar minst tre år att skriva fram en detaljplan för att de ska kunna bygga sin nya verksamhetslokal är för oss socialdemokrater helt oacceptabelt.

Det åligger oss som politiker att ha ett kritiskt förhållningssätt och att ständigt ställa oss frågan om våra processer levererar tjänster som säkerställer både privata och allmänna intressen i största möjliga utsträckning.

Det glädjer oss därför att vi vunnit denna delseger och att vi nu får en grundlig översyn av samhällsbyggnadsprocessen och vad kommunen därigenom kan göra för att bättre möta de utmaningar som det innebär att ansvara för en tillväxtkommun.

Ännu finns det fler socialdemokratiska förslag att anamma som ytterligare skulle bättra på kommunens samhällsbyggnad. Vi har genom en motion väckt frågan om att prova byggaktörsdrivna detaljplaner. Det kan exempelvis ske genom att exploatören anlitar konsulter eller har kompetenser inom den egna verksamheten som skriver fram alla delar i detaljplanen som inte omfattar myndighetsutövning. Ännu har inte alliansen meddelat hur de ställer sig till detta förslag.

Halmstads kommun befinner sig i en otroligt gynnsam geografisk position och sett till infrastrukturen finns alla förutsättningar för en fortsatt god tillväxt. Vi har E6:an, en välskött hamn, tågtrafik och flygplats. Samtidigt har vi Göteborg i norr och Helsingborg, Malmö och Köpenhamn i söder.

Analytiker varnar för att Halmstad kan hamna i en utvecklingsskugga mellan dessa två tillväxtregioner. Det är därför dags att krypa ur småstadskostymen och kavla upp ärmarna. Genom ett kritiskt förhållningssätt och kreativa förändringsförslag kan vi stärka Halmstads tillväxt.

Stefan Pålsson (S)

kommunråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Michael Svensson (S)

2:e vice ordförande i kommunstyrelsens utskott för tillväxt och hållbar utveckling