Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Den socialdemokratiskt ledda regeringens kraftfulla gröna återstart av ekonomin gör skillnad och många kommer snabbt tillbaka i arbete.” Bild: Anders Wiklund/TT
”Den socialdemokratiskt ledda regeringens kraftfulla gröna återstart av ekonomin gör skillnad och många kommer snabbt tillbaka i arbete.” Bild: Anders Wiklund/TT

Tillsammans tar vi Sverige framåt

I höstens budget prioriterar vi välfärden. Därför får Halmstad 21 nya miljoner i generella statsbidrag. Det skriver socialdemokraterna Magdalena Andersson och Krissi Johansson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Nu fortsätter vi den kraftfulla gröna återstarten. Samhället ska byggas starkare och mer hållbart. Med investeringar i välfärd, jobb, klimat och trygghet tar vi Sverige framåt tillsammans!

Välfärden ska stärkas. Pandemin har visat på styrkan i vår generella välfärd, men också på behov som måste mötas. I höstens budget prioriterar vi välfärden. Därför får Halmstad 21 nya miljoner i generella statsbidrag.

Äldreomsorgen behöver bli bättre med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor, och därför får Halmstad nu också 12,4 nya miljoner för ett utbyggt äldreomsorgslyft, vilket tillsammans med tidigare satsningar blir 17,6 miljoner. Vi satsar också på att beta av coronaköerna och ge sjukvården förutsättningar att hinna med.

Alla ska vara med och ta Sverige framåt efter pandemin. Den socialdemokratiskt ledda regeringens kraftfulla gröna återstart av ekonomin gör skillnad och många kommer snabbt tillbaka i arbete.

Trots att det är fler som jobbar i Sverige än i många andra EU-länder är det allt för många svenskar som inte har ett jobb att gå till. Därför förstärker vi jobbpolitiken kraftigt, med aktiv arbetsmarknadspolitik och utbildningssatsningar. Vi vill också att Moderaternas orättvisa straffbeskattning av de med sjuk- och aktivitetsersättning tas bort.

Det handlar om 2 500 personer i Halmstad som nu kommer slippa straffbeskattningen. Samtidigt höjer vi bostadstillägget för pensionärer. Tillsammans med inkomstpensionstillägget som betalas ut första gången under hösten 2021 innebär det att 13 990 personer i Halmstad får mer pengar i plånboken, vilket motsvarande 62 procent av de över 65.

Vi inför också familjeveckan, så att 16 400 vårdnadshavare i Halmstad får ökad frihet och en enklare vardag, exempelvis när det är lov eller studiedag för skolpersonalen och skolan därför är stängd.

Sverige ska vara ett tryggt land för alla. Kampen mot brottsligheten fortsätter. Vi skjuter till 3,5 miljarder nästa år till rättsväsendet. Polisen och rättskedjans myndigheter får mer pengar.

Vi skärper straffen och fortsätter med investeringar för att barn inte ska dras in i kriminella miljöer. Samhället ska vara kompromisslöst mot gängen, bryta nyrekryteringen och se till att inte en krona går till de kriminella. Mäns våld mot kvinnor ska stoppas och välfärds- och arbetslivsbrottsligheten ska bekämpas.

Takten i klimatomställningen ska öka. Omställningen är en möjlighet för Sverige att gå före och skapa framtidens gröna jobb. Nu höjer vi takten genom att satsa på naturnära jobb för unga, utökade gröna kreditgarantier och nya investeringar för att industrin ska kunna ställa om.

Tillsammans tar vi Sverige framåt efter pandemin!

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Krissi Johansson (S)

oppositionsråd Halmstad