Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Kommunpolitiker har ett ansvar. Då behöver man skaffa kunskap och våga hitta lösningar över partigränserna – tillsammans." Bild: Lennart Hildingsson

Tillsammans kan vi fatta bättre beslut

Kommunpolitiker har ett ansvar. Då behöver man skaffa kunskap och våga hitta lösningar över partigränserna – tillsammans. Det skriver Maj Brodin Johansson (C) om sitt uppdrag som politiker i Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Du väljer att engagera dig politiskt genom att bli medlem i det parti som passar in på dina grundvärderingar. Du säger också ja till att finnas på partiets lista vid val – i detta fall – kommunval. Du tillfrågas av ditt parti och utifrån dina intressen, vilken nämnd du kan tänka dig arbeta i. Du tackar ja. Det är nu ditt ansvar börjar.

Med kommunens och dess skattebetalande invånare för ögonen, ska du fatta beslut som ska gynna flest många människor och längst möjliga tid. Du ska ha partiets värderingar i åtanke – du är ju vald i partiets namn. Du ska ha väljarnas förväntningar på dig i åtanke, det är ju de som fört dig hit. Sist, men inte minst, du ska inte svika din egen inre övertygelse om rätt och fel.

Jag är folkvald kommunpolitiker. Centerns kommunpolitik, och hur den politiken bedrivs, passar in i mina värderingar. Tackade ja till en plats i omsorgsnämnden. Med min bakgrund som polis är jag intresserad av de frågor som denna nämnd har hand om – vård och omsorg. Jag är också van att noggrant sätta mig in i de frågor jag ska fatta beslut om. Till exempel verksamhetsbesök för att själv kunna bilda mig en uppfattning. Dessa egna initiativ – har inte blivit helt uppskattade från vissa håll.

Frågor som är svåra och av större karaktär tar jag i diskussion med mitt parti. Vid våra möten i nämnden är vi oftast överens – samt- liga partier. Tjänstemännen gör ett mycket gott jobb. Ibland räcker inte tjänstemännens svar eller utredningar till för mig som beslutsunderlag. Ibland behöver jag träffa de människor som besluten kommer att angå.

Jag sitter inte som politiker för att bli omtyckt! Det är jag väl medveten om. Vissa beslut ger upphov till människors negativa reaktioner och negativa uttalanden i vissa media. Tack vare mitt gamla arbete – polis – är jag van vid negativa reaktioner vid vissa ageranden.

Det jag kan finna mer besvärande och underligt, är det ibland obefintliga samarbetet partierna emellan. Jo, vissa partier jobbar mer tillsammans än andra och med vissa inte alls. I min värld, finner jag det helt naturligt att, oavsett partitillhörighet, ha ett samarbete i de frågor vi är eniga. Är övertygad om att kommuninnevånarna ser till resultat – inte vem som sa vad. Politiker har ett jobb att göra – inte en stol att bevaka.

Vi har olika sätt att se lösningar på. Därför flera olika partier. Många kommuner i Sverige står i dag inför stora ekonomiska problem. Alltför många. Då är det också av allra största vikt att försöka lösa dessa problem. Tillsammans. Då handlar det inte om vänster eller höger, det handlar om att ha fokus på lösningen till problemet. Sandlådan avverkade jag som barn.

Kommunpolitiker har ett ansvar. Då behöver man skaffa kunskap och våga hitta lösningar över partigränserna – tillsammans.

Avslutar med en text från Centerns program: ”När alla medborgare får vara med och bestämma blir också besluten bättre, för att vi människor är bra på olika saker och har olika erfarenheter. Tillsammans kan vi då fatta bättre beslut.”

Maj Brodin Johansson (C)

kommunpolitiker i Hylte