Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det som skulle ha blivit en skön dag med familjen, blir i stället fullständig kaos.” Bild: Thomas Johansson/TT
”Det som skulle ha blivit en skön dag med familjen, blir i stället fullständig kaos.” Bild: Thomas Johansson/TT

Tillgänglighet ska gälla alla oavsett funktion

Att köa med barn eller vuxen med funktionsnedsättning kan rent ut sagt vara omöjligt. Det skriver sverigedemokraterna Stina Isaksson och Carina Ståhl Herrstedt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sverige har länge kunnat stoltsera med att landets största nöjesparker haft väldigt generösa regler för funktionsnedsatta. Regler som möjliggjort att personer trots sin funktionsnedsättning kunnat få komma till nöjesparkerna och åka karusell, vilket annars inte varit möjligt.

Nu plötsligt stoppas den möjlighet till köförtur som funktionsnedsatta med NPF (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) har haft. Detta kommer att innebära att många inte längre kan besöka nöjesparkerna.

Att köa med barn eller vuxen med funktionsnedsättning kan rent ut sagt vara omöjligt, därför har man tidigare kunnat få ett så kallat ledsagararmband till sig själv och barnet, som fungerat som ett slags pass att visa upp för att få gå bakvägen in till karusellen. Nu tar man alltså bort den möjligheten.

Det fungerar inte att ersätta köförturen med så kallat virtuellt köpass då detta kräver en planering som blir omöjlig för många av dem med barn med NPF-diagnos så som till exempel autism.

Du kan inte släppa barnet med blicken för att fylla i kötider i en app, sedan fungerar det inte att fylla i tider då barnet/ungdomen kanske dels inte förstår tid, och vill dem åka så kan de inte förstå att det ska ske en viss tid på just den karusellen.

Detta kommer att medföra utbrott, för en person med NPF är ett utbrott som att hela världen rasar samman. Hela dagen är sedan förstörd för barnet/ungdomen då detta tar så mycket energi. Energi från något som skulle vara den bästa dagen i världen.

För barn och ungdomar med NPF så är det verkligen den bästa dagen i hela deras liv, eller den absolut sämsta.

Det som skulle ha blivit en skön dag med familjen, blir i stället fullständig kaos.

Det är svårt för en utomstående att förstå problematiken när funktionsnedsättningen inte syns utanpå, men för de här barnen är saker som vi andra tar som självklara otroligt ansträngande att ta sig igenom.

Tillgänglighet ska och bör gälla alla oavsett funktion, Sverige ska inte diskriminera mellan funktionsnedsatta.

Stina Isaksson (SD)

ledamot i Regionfullmäktige i Region Halland

Carina Ståhl Herrstedt (SD)

riksdagsledamot och talesperson i funktionshinderfrågor