Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi har redan från början planerat för att bygga ut till hela kommunen och genom att vi var tidiga kan vi nu finansiera den dyra glesbygden med intäkter från de områden som färdigställdes först." Bild: Jari Välitalo

Tidig fibersatsning positivt i kristider

I dag är Halmstad den tredje mest utbyggda kommunen. Detta beror på att fiberutbyggnaden började tidigt i kommunen. Det skriver Yngve Kihlberg (C), styrelseordförande för Halmstads stadsnät AB

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Tack vare en tidig och bred satsning på fiber är det i dag möjligt för de flesta av Halmstads kommuns invånare att sköta sina kontakter med omvärlden hemifrån. Något som är positivt i dessa kristider då arbete från hemmet behöver utföras av både arbetstagare och studerande.

För oss centerpartister är det viktigt att se hela kommunen. Alla invånare, oavsett var du bor, ska ha likvärdig möjlighet till service inom rimliga avstånd. Tillgången till fibernät och möjlighet till internetuppkoppling är en sak som underlättar möjlighet att verka och bo var du vill, även i glesbygd. Det har jag som ordförande i Halmstads stadsnät kämpat för och nu har vi snart lyckats knyta ihop hela kommunen i stadsnätet.

I Halmstad påbörjade vi fiberutbyggnaden väldigt tidigt, långt före marknaden vaknade till liv i stort och långt före de flesta övriga kommunerna i landet. Vi har redan från början haft en långsiktig plan på att alla i kommunen skall få fiber. Denna plan har hela tiden legat till grund för arbetet och vi har systematiskt byggt ut fibernätet i hela kommunen, område för område.

I dag är Halmstad den tredje mest utbyggda kommunen enligt ny statistik från PTS. Endast två Stockholmskommuner har kommit något längre.

En tydlig politisk viljeinriktning tillsammans med förståelse för att infrastrukturen för kommunikation är viktig för framtiden, och därför skall vara i kommunens ägo, har underlättat arbetet. Dessutom har det tidigt funnits en insikt om att den digitala kommunikationen inom kommunens interna verksamheter skulle komma att öka och bli oerhört viktig för framtiden.

Detta tidiga fokus gör nu till exempel att alla de som sitter hemma i karantän från jobb, skola och övriga sociala sammanhang, ändå har tillgång till omvärlden via ett fungerande internet.

I många andra kommuner har man överlåtit på marknaden att lösa fiberfrågan och där har det i flera fall slutat med att aktörerna bara har byggt ut de ”lönsamma”, stadsnära delarna och lämnat glesbygden därhän. Där sitter nu kommunerna med en glesbygd utan fiber som ingen vill bygga utan bidrag.

Vi har redan från början planerat för att bygga ut till hela kommunen och genom att vi var tidiga kan vi nu finansiera den dyra glesbygden med intäkter från de områden som färdigställdes först.

Tillgången på fiber är oerhört viktig för hela kommunen!

För kommunens del handlar det om den interna kommunikationen men kanske viktigast i framtiden är möjligheten till digitala välfärdstjänster. Genom fibernätet kan vi underlätta för en väl fungerande hemvård även i glesbygd till en rimlig kostnad.

För näringslivet handlar det om att kunna bedriva verksamhet både i tätort och på landsbygden. Kommunikation är helt avgörande för en fungerande verksamhet oavsett om det handlar om industri, lantbruk eller annan näringsverksamhet.

Genom fibernätet i hela kommunen ger vi möjlighet till att hela Halmstads kommun kan utvecklas och leva.

Yngve Kihlberg (C)

styrelseordförande Halmstads stadsnät AB