Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi hoppas att Halmstadmoderaterna under den innevarande mandatperioden har styrka nog att genomgå en grundläggande förändringsprocess.” Bild: Jari Välitalo
”Vi hoppas att Halmstadmoderaterna under den innevarande mandatperioden har styrka nog att genomgå en grundläggande förändringsprocess.” Bild: Jari Välitalo

Tala inte om politikerförakt

Det är väldigt provocerande när ett parti som Halmstadmoderaterna talar om politikerförakt. Med tanke på de exempellösa händelserna som präglade hela förra mandatperioden ända fram till valet. Det skriver företrädare för Halmstads lokala parti i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Moderaterna och Socialdemokraterna i Halmstad har idag ett nära samarbete. Man lägger gemensamma förslag, har en gemensam budget och format en gemensam politisk plattform. Vi förmodar att ni delar en värdegrund för hur framtidens politik skall formas. Lite skämtsamt skulle man kunna säga att ni står enade, hand i hand under den röda fanan.

Men till skillnad från er så finns inget politiskt samarbete mellan oss i Halmstads Lokala Parti och Hjärta för Halmstad. Varken direkt eller indirekt. Vi har inga gemensamma möten och vi har inte lagt några gemensamma förslag eller lagt gemensam budget. Halmstads Lokala Parti har inte varit inblandade i några namninsamlingar.

Antingen är skribenterna illa parlamentariskt pålästa eller så försöker man i desperation, efter valkatastrof och medlemsflykt från partiet, ta till populistiska grepp och måla upp konstruktioner som inte finns i verkligheten. Populism och desperation gynnar inte det demokratiska samtalet. Ni kan bättre.

Det finns i dag ingen enad oppositionsgrupp som vi är vana vid. Men hur en sådan opposition kommer att formera sig framledes eller hur de skall arbeta, är inte upp till Halmstadmoderaterna att definiera, det sköter oppositionen själva.

Halmstads Lokala Parti har lagt en budget. Att som parti lägga en komplett budget för kommunen är svårt och kunskapsintensivt. Långt ifrån alla partier gör det eller har kapaciteten att göra det.

Vi ser budgeten som ett av de viktigaste politiska dokumenten eftersom man presenterar en politisk plattform som hänger ihop. I verkligheten kan man inte ge allt till alla. Detta är att ta ansvar. Skolan är kraftigt underfinansierad och ett av våra fem mest prioriterade frågor.

I artikeln kan man läsa att styrets budget räddade den kommunala skolverksamheten. De skriver: ”Ett beslut som i vår mening räddade Halmstads kommunala skolverksamhet.”

Ett citat som kanske blir lika bevingat som ”nu behöver vi vara kreativa”. Många pedagoger i grundskolan tar sig nog för pannan och sätter kaffet i fel strupe när de läser detta.

Låt oss slutligen tala om politikerförakt. Det är väldigt provocerande när ett parti som Halmstadmoderaterna talar om politikerförakt. Med tanke på de exempellösa händelserna som präglade hela förra mandatperioden ända fram till valet. Vilka avslutades med att Moderaterna ogiltigförklarade sin egen demokratiska stämma till kommunvalet, skrev en egen lista och satte personer som hamnade utanför valbar plats på stämman högt upp på valsedeln. Dessa händelser är inte att betrakta som några lokala sandlådehistorier, utan allvarliga även ur ett nationellt perspektiv.

Dysfunktionaliteten inom Halmstadmoderaterna och politikerföraktet mot partiet är själva grunden till att Halmstad har fått två lokala partier. Det är själva grunden till den moderata valkatastrofen och medlemsflykten från partiet.

Fredrik Reinfeldts ord till Moderaternas rikskonferens i Örebro 2007: ”Förändra er eller dö!”

Devisen har kommit att förknippas med Reinfeldts budskap till det egna partiet för behovet av inre förändring.

Vi hoppas att Halmstadmoderaterna under den innevarande mandatperioden har styrka nog att genomgå en grundläggande förändringsprocess. Om ni lyckas med det så är vi de första att sträcka fram en hand.

Tala inte om politikerförakt. Ni är inte där än.

Niclas Jansson

Leif Liljebrunn

Fabio Ishaq

John Andersen

Josefin Green

Robert Lindell

Rutger Herlin

Lars Björk

Helena Hallberg

Else Marie Bouvin

Robert Lindahl

Halmstads Lokala Parti

Svar på ”Lokala partier i Halmstad måste bekänna färg”, 15/5.