Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Systembolaget har starkt stöd

Systembolaget har nyligen utsetts till det statliga företag som svenska folket har mest förtroende för, skriver Rolf Bromme i en replik på en ledare. Skribenten svarar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Kajsa Dovstad från Liberala Nyhetsbyrån skrev nyligen i HP en artikel, där det största problemet tycktes vara att man ibland kan få stå i kö på Systembolaget, när man kommer i sista stund för att köpa sin sprit.

Sedan använder hon en rapport författad av ekonomen David Sundén för att bevisa att Systembolaget inte behövs. Ekonomer är bra på ekonomi – men knappast på beroendeproblematik. Sundén har nämligen plockat ut ett antal studier som passar hans syfte att kritisera Systembolaget som idé. Men den rapporten har inte granskat den vetenskapliga kvaliteten bakom studierna och flera studier bygger på mycket lös grund.

En vetenskaplig studie som Sundén inte har tagit med är den finske alkoholforskaren Klaus Mäkeläs gedigna belysning av vad som hände när riksdagen i Finland beslutade att mellanölet skulle plockas ut från den finska motsvarigheten till Systembolaget: Alko, och i stället säljas i livsmedelshandeln. Mäkelä var själv en anhängare av den nya ordningen i Finland.

Mäkelä utförde sin forskning på ett sådant sätt att man kunde jämföra hur situationen var före och efter reformen. Det han fann var att såväl konsumtionstillfällen med små kvantiteter som konsumtionstillfällen med stora kvantiteter ökade kraftigt efter att reformen genomförts. Detta mot­säger mycket starkt David Sundéns slutsatser. Jag har själv träffat den finske alkoholforskaren och vet att han ändrade uppfattning om mellanölsreformen i Finland efter att ha sett resultaten av sin egen forskning.

Vi som har varit med litet längre än Kajsa Dovstad vet att motsvarande skedde också i Sverige, när en liknande reform genomfördes här. Tyvärr gjordes ingen liknande forskning i Sverige i samband med mellan­ölsreformen. Men det finns många andra rapporter om att Sverige fick samma utveckling som visats i Finland. Sedan tog det 35–40 år innan problemen med mellanölskonsumtionen i Sverige ebbade ut.

Kajsa Dovstad beskyller vinproducenterna för att värna om det svenska Systembolaget. Det hon inte talar om är att svenska folket värnar mer om Systembolaget – och det är mycket viktigare än vad vinproducenterna tycker i sammanhanget. Systembolaget har nyligen utsetts till det statliga företag som svenska folket har mest förtroende för.

Om man nu har Kajsa Dovstads uppfattning att det är försmädligt att stå i en Systembolagskö, nära stängningsdags, så får man väl skylla sig själv för att man är sent ute. Det är ju knappast Systembolagets fel.

Rolf Bromme

journalist och författare född och uppväxt i Halmstad

Svar direkt:

Rolf Bromme klistrar på mig åsikter jag inte har. Jag har inte förespråkat utökad försäljning i dagligvaruhandeln, utan att privata aktörer ska få sälja alkohol på samma villkor som Systembolaget. Det vill säga, en fortsatt strikt reglerad alkoholpolitik. Brommes engagemang för människor med missbruksproblematik går inte att ta miste på. Tyvärr ägnar han fler spaltmeter åt att försvara nuvarande alkoholpolitik än att propagera för åtgärder som varningstexter, vilka bevisligen minskar alkoholkonsumtionen.

Kajsa Dovstad

Liberala Nyhetsbyrån