Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svensk livsmedelsproduktion är central för vårt land

En röst på Centerpartiet är en garanti för att svensk livsmedelsproduktion står högt på den politiska agendan, skriver Harald Lagerstedt (C).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I spåren av sommarens torka så har betydelsen av svensk livsmedelsproduktion diskuterats flitigt.

För oss i Centerpartiet så har den alltid varit viktig och kommer så att vara.

Vi behöver tydligt visa från politikens håll både i ord och handling att en inhemsk livsmedelsproduktion är central för vårt land.

I Sverige är vi bortskämda sedan decennier med att alltid ha mat på bordet. Det kan komma en kris som gör att vi inte kan importera livsmedel lika lätt som idag. Det är en viktig försvarspolitisk fråga för vårt land.

Då är det också viktigt att vi har en inhemsk produktion av drivmedel för lantbrukets maskiner. Här har Centerpartiet föreslagit satsning på utveckling av förnybara bränslen. Vi vill också införa ett utökat stöd för lantbrukare som tankar minst 85 procent förnybart på två kronor per liter.

Livsmedelsproduktionen ger oss livsmedel som är producerade med liten miljöpåverkan och utan att antibiotika använts i förebyggande syfte, sunda och säkra livsmedel helt enkelt. Den ger oss öppna landskap och biologisk mångfald.

Dessutom skapar den jobb, både i primärproduktionen och i förädlingen.

Därför är det viktigt för lantbruksföretagen precis som för alla andra företag med den företagsvänliga politik som Centerpartiet står för. Centerpartiet vill bland annat minska regelkrånglet, ta bort arbetsgivaravgiften för den förste anställde, förenkla vid generationsväxling.

En röst på Centerpartiet och ett kryss för mig är en garanti för att svensk livsmedelsproduktion hela tiden ska stå högt på den politiska agendan!

Harald Lagerstedt

plats 3 på Centerpartiet i Hallands riksdagslista