Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Platsen borde i första hand utformas för kommunens medborgare – och inte för turister eller multinationella hotellkedjor.” Bild: White arkitekter
”Platsen borde i första hand utformas för kommunens medborgare – och inte för turister eller multinationella hotellkedjor.” Bild: White arkitekter

Storhotell på Österskans är ingen ”quick fix”

Låt oss inte fastna i den försåtliga rävsaxen: antingen ett hotellkomplex eller inget alls. Den som följt frågan vet att det naturligtvis finns en rad alternativ där emellan. Det skriver Anders Nilsson från Tankesmedjan Kompassen i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

I takt med att problemen med ett nytt hotellkomplex vid Österskans har belysts här i Hallandsposten under hösten har diskussionen tagit en delvis ny vändning. Är man för hotellkomplexet bejakar man framtiden och vill sätta färg på staden. Är man mot byggnationen är man nostalgiker och vill behålla hela området precis som det är i dag.

Men den som följt frågan vet att det naturligtvis finns en rad alternativ där emellan, allt i från ett försiktigt införlivande av det gamla busstorget i det omgivande park- och stadsområdet till idéer om uteserveringar, ett stadsmuseum med café, ett mindre hotell, saluhall, basketplan och så vidare.

Låt oss alltså inte fastna i den försåtliga rävsaxen: antingen ett hotellkomplex eller inget alls.

Det är också viktigt att ha i åtanke att det inte finns någon ekonomisk nödvändighet som kräver att en stor byggherre anlägger ett anmärkningsvärt högt hotell i centrala Halmstad.

Visst är besöksnäringen viktig för Halmstad, men för det första är det tveksamt om ett 16-våingars hotell vid Österskans – utan möjlighet att ta hand om eller utspisa några större konferenser – är vad denna näring behöver.

För det andra är det tveksamt att låta en så stor och trafikalstrande ”industriverksamhet” ta plats mitt i centrala Halmstad på 2020-talet. Platsen borde i första hand utformas för kommunens medborgare – och inte för turister eller multinationella hotellkedjor. För om det i första hand är dem vi vill tillfredsställa kan vi vänta oss stora omdaningar av staden.

Med tanke på rådande skol- och bostadsbrist i Halmstad så finns det också goda skäl att avvakta med att bygga så mycket annat än skolor och bostäder just nu.

Kommunen äger både marken och frågan och kan utgå från den långsiktiga nyttan för dess invånare och inte driva upp priserna för bostadsrätter, hyresrätter och småhus genom att sätta igång ett stort hotellbygge. Man bör dessutom vara medveten om att byggföretaget Serneke har en mycket ansträngd ekonomi och flera stillastående byggen i Göteborg sedan lång tid tillbaka.

Det är också riskabelt att förvänta sig att ett storhotell på Österskans är den ”quick fix” som ska lösa kommunens problem med alltifrån segregation till sviktande centrumhandeln.

Det ser snarare ut som en dålig omväg för att skyla över dagens brist på genomtänkta strategier. Och att sätta sitt hopp till att hotellet ska generera en mängd stora konferenser till teaterns lokaler är en minst sagt osäker strategi.

Anders Nilsson

Tankesmedjan Kompassen, Halmstad