Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Statsminister Löfven är inte beredd att skriva under på 30 miljarder med hänsyn till att andra områden också kräver resurser." Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Löfven måste börja inse allvaret

Socialdemokraterna är överens om både omvärldsanalysen och hotbilden. Ändå vägrar man konsekvent skjuta till de pengar till försvaret som krävs. Det skriver två företrädare för Kristdemokratiska ungdomsförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

13 000 människor har nu mist sina liv i kriget i östra Ukraina. Därtill kommer tiotusentals skadade och miljontals som har flytt sina hem. Mot bakgrund av detta tillsammans med annekteringen av Krim råder få tvivel om att Ryssland är beredda att använda vapenmakt för att uppnå sina mål.

I detta allt mer osäkra omvärldsläge vägrar Socialdemokraterna att förbinda sig till finansieringen av försvaret. Det är nu hög tid för Stefan Löfven att inse allvaret.

Försvarsberedningens slutrapport är glasklar. För att genomföra det nya försvarsbeslutet krävs att budgeten ökar från dagens 54 miljarder till 84 miljarder år 2025. Lika glasklart är Socialdemokraternas besked. Statsminister Löfven är inte beredd att skriva under på 30 miljarder med hänsyn till att andra områden också kräver resurser.

Finansminister Magdalena Andersson går så långt som att säga: ”Alla som har gjort en budget, inklusive en tioåring, vet att man ställer saker mot varandra. Ska jag gå på bio, eller ska jag köpa godis?” (DN 16/5). Men rikets försvar är ingen biofilm eller godissmak. Att skydda medborgarna mot inre och yttre hot är statens första uppgift och bör således vara överordnat allting annat. Har vi inget försvar har vi inget land. Har vi ingen polis har vi inget samhälle.

Erfarenheter från tidigare försvarsbeslut säger oss vad som sker när man inte förbinder sig till specifika siffror. Försvarsbeslutet blir ofinansierat. Fokus för denna försvarsberedning var därför att pengarna en gång för alla skulle räcka till det man faktiskt föreslår. Allt annat hade varit tämligen oseriöst. Att det regeringsbärande partiet inte ställer upp på denna princip är djupt beklagligt.

I slutändan kommer dock Socialdemokraterna inte ges några val. Det råder en riksdagsmajoritet för en finansiering av det kommande försvarsbeslutet. Antingen ändrar man sig snarast och förbinder till de pengar som försvaret behöver, eller så blir man överkörd i riksdagen.

Det sistnämnda kommer dock få som konsekvens att försvaret inte kommer kunna planera och förbereda upprustningen, vilket ytterligare kommer försena försvarsbeslutet och upprustningen. Det finns få, om inga, genvägar till ett starkt försvar. Skjut till de medel som behövs, eller bli överkörda i riksdagen.

Kriget i Ukraina är nu inne på sitt femte år. Samtidigt övar Ryssland anfallskrig mot sina grannländer och deras upprustning saknar motstycke i modern tid. Socialdemokraterna är överens om både omvärldsanalysen och hotbilden. Ändå vägrar man konsekvent skjuta till de pengar som krävs. Det är nu hög tid för Socialdemokraterna att man inser allvaret och fullt ut förbinder sig till att skydda sina medborgare. För det måste ord vägas upp av handling.

Martin Hallander

förbundsordförande

Kristdemokratiska ungdoms- förbundet

Anton Roos

försvars- och säkerhetspolitisk talesperson

Kristdemokratiska ungdomsförbundet