Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Sommarens Int. Gatuteaterdagar arrangeras med temat ’att undersöka staden’. Det är vårt sätt att försöka dra ett strå till den gemensamma stacken”, skriver Ulf Andersson. Här en bild från förra årets gatuteaterdagar. Bild: Johan Hammerby
”Sommarens Int. Gatuteaterdagar arrangeras med temat ’att undersöka staden’. Det är vårt sätt att försöka dra ett strå till den gemensamma stacken”, skriver Ulf Andersson. Här en bild från förra årets gatuteaterdagar. Bild: Johan Hammerby

Staden mår inte bra och vi har ingen medicin

Kommunen gör framtidsplaner som mest liknar en blandning av paradiset och Bullerbyn, handelsorganisationer sätter upp en hoppborg och turistbyrån försöker sälja staden med golf och bad (långt från centrum). Det skriver Ulf Andersson, konstnärlig ledare Int. Gatuteaterdagarna i Halmstad, inför sommarens program i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Sedan flera år tillbaka pågår det samtal om vad som händer med våra stadskärnor. De har i alla tider utgjort en naturlig samlingspunkt för såväl handel som socialt liv på olika nivåer. I dag ser det inte ut så och det skapar såväl förvirring som nya typer av samtal; kanske är stadskärnans tid förbi som centrum i staden/kommunen? Eller ska vi försöka återskapa allt det där “mysiga” från förr? Eller? Hur ser framtiden ut?

När jag tog en cykeltur genom Halmstads centrum hann jag räkna till inte mindre än sju tomma butikslokaler på sträckan från Stora torg till Karl Xl:s väg. Eftersom jag själv en gång har haft min bostad utmed gatan, kändes det vemodigt och lite konstigt. Vad göra åt detta?

Sedan 1995 är jag konstnärlig ledare för de Int. Gatuteaterdagarna i Halmstad och vår verksamhet berörs av detta – vår plats är mitt i stadens liv. Samspelet mellan marknad och kultur är på sikt mycket viktig och när det ena försvinner finns inte grunden för det andra. För att använda ett gammalt slitet citat: Vi behöver såväl bröd som skådespel.

Att staden töms är inget nytt i sig – vi har faktiskt sett detta hända under en lång tid och tyvärr inte gjort så mycket åt det. Problemet började med att folk lämnade sina bostäder i centrum och bosatte sig i ytterområden – bostäderna blev svindyra kontor, butikshyrorna hakade på och till slut var det svårt att leva och bo inne i staden.

Samtidigt byggdes externa köpcentrum – dit man enkelt kan ta sig med bil – vilket är meningen då den moderna människan inte handlar för dagen utan snarare för ett par veckor åt gången – då krävs det en bil med bra utrymme.

Allt det här vet vi – så för att använda ännu ett välkänt citat: Det är inte kunskap vi saknar, det är modet att dra slutsatserna.

Lite elakt ser det ut så här: Kommunen gör framtidsplaner som mest liknar en blandning av paradiset och Bullerbyn, handelsorganisationer sätter upp en hoppborg och turistbyrån försöker sälja staden med golf och bad (långt från centrum). Det arrangeras medborgarsamtal och kundundersökningar – där de som brukar svara gör det igen ... och inget händer, för det är ju fel på själva grundstrukturen; staden mår inte bra och vi har ingen medicin.

Det handlar alltså om att våga göra en ordentlig undersökning av tillståndet, att ha de viktiga och vettiga frågorna, men inte svaren – det är ju just svaren vi ska söka efter.

Tyvärr försvarar alla sitt eget område samtidigt som det råder en känsla av rädsla och kontroll; det gäller att inte vara för visionär och hitta oväntade samarbeten.

Sammantaget ser vi en döende demokrati, för att den skall leva behövs det högt i tak och fria samtal över alla gränser. Tyvärr motarbetas detta – såväl medvetet som omedvetet. För att förändra behöver man ibland titta bakåt för att kunna gå framåt – som att dansa; ett steg bak och två fram.

Sommarens Int. Gatuteaterdagar arrangeras med temat “att undersöka staden”. Det är vårt sätt att försöka dra ett strå till den gemensamma stacken. Vi kommer att utföra en teatral psykoanalys av Halmstad. Det enda vi behöver är mannen och kvinnan på gatan samt ett gott samarbete – över alla gränser.

Ulf Andersson

konstnärlig ledare

Int. Gatuteaterdagarna i Halmstad