Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Moderaterna vill i stället värna kärnkraften. På onsdag röstar vi för en möjlighet att stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2." Bild: Anders Ylander

Stängningen av Ringhals ökar utsläppen

Kärnkraften behövs som ett fossilfritt och långsiktigt alternativ i den svenska energimixen. Det skriver de två moderata politikerna Lars Hjälmered (M) och Ulrika Jörgensen (M) inför att riksdagen på onsdagen röstar om Ringhals framtid.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Avvecklingen av den svenska kärnkraften fortsätter. Vid årsskiftet lade Ringhals 2 ned sin elproduktion. Inom ett år läggs ytterligare en av det halländska kärnkraftverkets reaktorer i malpåse.

På onsdag röstar riksdagen om Ringhals framtid. De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Halland kommer rösta för en avveckling av de två reaktorerna och medverka till en nedmontering av kärnkraften. I längden innebär det ett hårt slag mot såväl klimatet som Sveriges konkurrenskraft.

Sverige ska vara klimatneutralt år 2045. Det är ett ambitiöst mål som kräver omfattande åtgärder. Hittills minskar utsläppen i Sverige, men inte i den takt som behövs för att klara klimatmålen. Den otillräckliga utvecklingen är inte förvånande. Sju av regeringens åtta klimatreformer har dömts ut som ineffektiva.

Ska vi minska utsläppen i Sverige måste vi bort från användningen fossila bränslen. Framförallt i industrin och transportsektorn, som står för två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Det innebär att transporter och industrier måste gå från fossildrivet till eldrivet. Det kräver mycket mer ren el. Därför behövs kärnkraften som ett fossilfritt och långsiktigt alternativ i den svenska energimixen.

Vid onsdagens omröstning i riksdagen blir det tydligt vad de halländska socialdemokraterna i riksdagen medverkar till. Stängningen av Ringhals riskerar leda till en ökning av EU:s utsläpp med åtta miljoner ton. Och avvecklingen kan leda till ökat behov av elimport, inte sällan från länder som producerar el med hjälp av smutsig kol. Detta i ett läge när Vattenfall själva konstaterat att det inte föreligger några hinder att driva Ringhals 1 vidare till 2036.

Socialdemokraterna förmår sig heller inte inse att kärnkraften – tillsammans med den förnybara energin – behövs för att klara av att leverera de stora mängder fossilfri el som behövs för att klara klimatomställningen. Moderaterna vill i stället värna kärnkraften. På onsdag röstar vi för en möjlighet att stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2.

För att minska utsläppen och klara klimatomställningen har vi också presenterat miljardsatsningar på bland annat laddinfrastruktur till personbilar, satsningar på elvägar för tung trafik och skattereduktion för företag som investerar i teknik som minskar utsläppen. Socialdemokraternas reformer på detta område lyser med sin frånvaro.

Det är uppenbart att Sverige behöver mer ren elproduktion för att klara den gröna omställningen. Då måste vi värna den fossilfria elproduktionen, det gäller allt från vind- och vattenkraft till kärnkraft. Allvaret med Socialdemokraternas nej till fortsatt drift av Ringhals reaktorer kan inte nog understrykas.

Lars Hjälmered (M)

närings- och energipolitisk talesperson

Ulrika Jörgensen (M)

riksdagsledamot Hallands län