”Marken exploateras för produktion av nötkött och soja. Den största delen av sojan används som proteinkälla till djurfoder.”
”Marken exploateras för produktion av nötkött och soja. Den största delen av sojan används som proteinkälla till djurfoder.” Bild: Andre Penner

Sluta importera kött från Brasilien

Det enda förnuftiga vore att upphöra med all köttimport från Brasilien. Det skriver Isabelle Clarén från Halmstads Naturskyddsförening.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det kommer frekventa rapporter om att avverkningen av Amazonas regnskogar sker i en allt högre takt, för att nu ha antagit nya rekord. I en artikel i Svenska Dagbladet den 1 januari 2019 skriver flertalet miljöexperter om hur regnskogsavverkningen under Bolsonaros ledning kan nå ett skede där det inte längre går att vända de negativa effekterna.

Avskogning av Amazonas leder förutom till minskat upptag av koldioxid (i dag står Amazonas regnskogar för cirka 25 procent av världens skogars koldioxidupptag), även till högre temperaturer i området, som i sin tur leder till fler skogsbränder och torka, och en utbredning av savann och öken.

ANNONS

Forskare varnar för att om avverkningen uppgår till 25 procent, så kommer skogen inte kunna återhämta sig, då man nått en ”tipping point”, där varmare klimat och mindre regn är skadligt för den skog som finns kvar. Hittills har närmare 20 procent avverkats sedan 1970-talet.

Förutom att avskogningen driver på klimatförändringarna, så utrotas djur och växter. En ökad risk för uppkomsten av nya pandemier föreligger när man förstör vilda djurs livsmiljöer. Därtill förstör man hemvisten för hundratals folkgrupper som bor och lever av skogen.

Marken exploateras för produktion av nötkött och soja. Den största delen av sojan används som proteinkälla till djurfoder. Sverige importerar nötkött från Brasilien, och även soja till djurfoder.

I livsmedelsbutiker i Halmstad kan man hitta nötkött från Brasilien. Köttet är märkt ”naturkött” och endast de som studerar den lilla texten på baksidan kan se köttets ursprung.

I en artikel i Aftonbladet den 12 maj försvarar livsmedelsjättarna ICA, Coop och Axfood sina inköp av brasilianskt kött med argument om att de köper från en leverantör, Norvida, som har en policy om spårbarhet, där köttet uppges att inte bidra till avverkningen av regnskog. Ändå visar en granskning av världens största köttproducent JBS, som är de Norvida köper sitt kött från, att det finns brister i spårbarheten då djur kan ha köpts in från illegala gårdar där skogsavverkning skett (ATL 4 mars).

ANNONS

Att en gård är illegal eller inte är dessutom ett urvattnat koncept i dagens Brasilien, där Bolsonaro vänder ryggen åt övertramp på lagar och ursprungsbefolkningars rättigheter för att skogsavverkningen ska kunna ske med oförminskad fart. De människor som ställer sig i vägen för avverkningen gör det med livet som insats.

Det enda förnuftiga vore att upphöra med all köttimport från Brasilien. Att lägga ansvaret på kunder att ta reda på vilket klimatavtryck varje enskild vara har, är inte rimligt. Lägg därtill att köttets förpackning som sådan är missledande, då man när man läser ”naturkött” luras att tro att det är kött som kommer från något som är positivt för naturen.

De stora livsmedelsföretagen profilerar sig som hållbara och miljömedvetna. Då borde man som konsument kunna känna sig säker på att inte få med sig en vara hem som är framställd på ett för planeten, djuren och människorna oetiskt och ohållbart sätt.

Isabelle Clarén

Halmstads Naturskyddsförening

ANNONS