Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"I vårt välfärdssystem räcker det att bo i Sverige för att bli garanterad en pension, alldeles oavsett om du arbetar eller ej." Bild: MAJA SUSLIN / TT

Slopa flyktingundantaget i garantipensionen

Det behövs ingen expert för att konstatera orättvisan i det så kallade flyktingundantaget. Det är därför vår uppfattning att det omedelbart bör avskaffas, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Idag kan asylinvandrare erhålla full garantipension genom att också tillgodoräkna sig åren då denne inte bott i Sverige. Det enda kravet är att vederbörande behöver ha varit bosatt i Sverige under ett år innan denne fyllt 64 år . På ett enda år kan alltså asylinvandraren åstadkomma det som tar 40 år för andra invånare i Sverige.

I vårt välfärdssystem räcker det att bo i Sverige för att bli garanterad en pension, alldeles oavsett om du arbetar eller ej. En av parametrarna för en maximal garantipension är att individen ska ha bott i Sverige i 40 år mellan åldrarna 16-64.

För varje år individen inte bor i Sverige så dras detta bort från garantipensionen – såtillvida du inte är en asylinvandrare och berörs av undantaget.

Det behövs ingen expert för att konstatera orättvisan i det så kallade flyktingundantaget. Det är därför vår uppfattning att det omedelbart bör avskaffas. Orättvisor hör inte hemma i Sverige. Naturligtvis finns det en risk att dessa människor i stället går till socialkontoren då de inte längre kan tillgodoräkna sig åren i utlandet. I dessa fall får givetvis staten täcka upp för kostnaden som ändå skulle innebära en besparing jämfört med nuvarande system.

Om inte undantaget slopas så kommer garantipensionen bli en av de enskilt största budgetposterna i framtiden när massinvandringens människor går i pension. Detta skulle ytterligare förstärka välfärdskrisen.

Välfärdssystemet är redan i dag utsatt för extrem påfrestning. Det vittnar kommunernas ekonomiska situation om i allra högsta grad. Regeringen har varken klarat av att möta utvecklingen eller förutse det läget vi befinner oss i i dag. De har under resans gång konsekvent vägrat att ta ansvar för alla de människor som under det senaste decenniet kommit till Sverige.

Förr vägrade man tala om volymer, i dag skyller man den ekonomiska situationen på stora pensionsavgångar och stora barnkullar.

Faktum kvarstår – om än obekväm för socialdemokrater – människor i välfärdsstaten Sverige kostar pengar. I jakten på att vara godast har regeringen aldrig frågat sig den avgörande frågan: Har vi råd med detta?

Flyktingundantaget i garantipensionen är ytterligare ett dike som dränerar pengar från skattebetalarna. Slutligen kommer det att gå ut över de som har gjort rätt för sig och bidragit till det Sverige vi känner i dag.

Att leva och betala skatt i Sverige måste betyda något. Flyktingundantaget signalerar om att så inte är fallet.

Oscar Sjöstedt (SD)

ekonomisk-politisk talesperson